BiH
0

Jednomjesečni pritvor Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, osumnjičenima za ratne zločine

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, osumnjičenima za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su Nisvet Gasal u svojstvu upravnika logora stadion "Iskra" i Musajb Kukavica u svojstvu zamjenika upravnika logora postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Osumnjičeni su, prema navodima Tužilaštva, između ostalog, učestvovali u planiranju i izvršenju progonu nebošnjačkog stanovništva i zarobljavanju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), njihovom odvođenju u logore, fizičkom i psihičkom maltretiranju i ubistvima.

Tužilaštvo u svom prijedlogu, između ostalog, navodi da su 22 zatvorenika iz logora stadion „Iskra“ u Bugojnu odvedena na prisilni rad nakon čega im se gubi svaki trag.

Sud je ustanovio da na osnovu podnesenog dokaznog materijala postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili navedena krivična djela.

Sud je odredio pritvor jer postoji osnovana sumnja da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometali krivični postupak uticajem na svjedoke i saizvršioce.

Pritvor protiv osumnjičenih može trajati najduže do 21. aprila, saopćeno je iz Suda BiH.