BiH
0

Jednomjesečni pritvor Jovanu Ostojiću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Jovanu Ostojiću, koji je osumnjičen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže do 28. marta saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Ostojić je u svojstvu komandanta 11. krupske lake pješadijske brigade od 14. jula 1992. do 8. maja 1995. sa članovima Srpske demokratske stranke (SDS) i pripadnicima vojske Republike Srpske na području općine Krupa sudjelovao u zatvaranju najmanje trideset šest (36) Muslimana. Oni su bili zatvoreni u Školi „Petar Kočić“, koja je korištena kao zatvor brigade kojom je osumnjičeni Ostojić komandovao.

U tom periodu stražari logora su od zatvorenika oduzimali lične stvari, premlaćivali ih, odvodili na prisilan rad i ubijali.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Sud je odredio i pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bijega osumnjičenog i da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike.