BiH
0

Jednomjesečni pritvor Gojku Kličkoviću

FENA
Gojko Kličković
Gojko Kličković
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za Gojka Kličkovića koji je osumnjičen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Pritvor prema rješenju Suda BiH može trajati najduže do 20. jula.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni zajedno s drugim aktivistima Srpske demokratske stranke u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora Skupštine srpske opštine Bosanska Krupa i predsjednika ratnog Predsjedništva srpske opštine Krupa na Uni od 1990. do 1992. poduzeo aktivnosti radi podjele opštine Bosanska Krupa na srpski i muslimanski dio.

Tužilaštvo je u prijedlogu navelo da je u ovom periodu osumnjičeni naredio, planirao, pripremao, pomagao i podstrekavao ubistva, deportacije, prisilno preseljenje i zatvaranje stanovništva.

Sud smatra da na osnovu podnesenog dokaznog materijala, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Uz ovo, Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bijega i opasnosti da bi sa slobode utjecao na tok krivičnog postupka.