BiH
0

Jednomjesečni pritvor Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je jučer rješenje kojim određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenima Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću.

Prema tom rješenju, pritvor može trajati najduže do 16. maja ove godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Enes Handžić i Senad Dautović osumnjičeni su za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni u periodu od aprila 1993. do aprila 1994. godine u svojstvu visoko pozicioniranih vojnih dužnosnika učestvovali u progonu hrvatskog stanovništva Bugojna i šireg područja. Tužilaštvo je u svom prijedlogu navelo da je u inkriminiranom periodu Enes Handžić bio pomoćnik komadanta za sigurnost 307. brdske brigade Armije BiH, dok je Senad Dautović obavljao,među ostalim, dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti Bugojno.

Prema prijedlogu za određivanje pritvora, tokom napada zarobljeni civili i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su odvođeni u logore, gdje su fizički i psihički maltretirani, a neki i ubijeni.

Sud je ustanovio da na temelju podnesenih iskaza svjedoka i materijalnih dokaza postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili navedeno krivično djelo. Protvor je određen kako osumnjičeni ne bi boravkom na slobodi ometali krivični postupak utjecajem na svjedoke i suizvršitelje, krivotvorili ili uništavali dokaze, kao i da bi sigurnosti građana i imovine bila zaštićena.