BiH
0

Jednomjesečni pritvor bivšim pripadnicima HVO-a

FENA
Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine jučer je donio rješenje kojim se prema osumnjičenim Marijanu Brnjiću, Pavi Glavašu, Iliji Glavašu i Martinu Barukčiću određuje jednomjesečni pritvor.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 20. maja u odnosu na osumnjičene Marijana Brnjića, Pavu Glavaša i Iliju Glavaša, a u odnosu na osumnjičenog Martina Barukčića do 21. maja ili do drugačije odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je odredio pritvor osumnjičenim Marijanu Brnjiću, Pavi Glavašu, Iliji Glavašu i Martinu Barukčiču zbog osnovane bojazni da će osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak odnosno da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a osumnjičenim Marijanu Brnjiću, Pavi Glavašu i Iliji Glavašu i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Marijan Brnjić, Pavo Glavaš, Ilija Glavaš i Martin Barukčić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećanja radi, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, na području Odžaka, lišili su slobode Marijana Brnjića, rođenog 15.07.1966. godine u Odžaku, Iliju Glavaša, rođenog 01.05.1968. godine u Odžaku i Pavu Glavaša, rođenog 07.12.1961. godine u Odžaku.

Osumnjičeni se terete da su kao pripadnici 102. brigade HVO Odžak, od lipnja do kolovoza 1992. godine na području općine Odžak, počinili kazneno djelo ratnog zločina. Oni su osumnjičeni za silovanje više žrtava, žena srpske nacionalnosti s područja Odžaka.

U nastavku aktivnosti SIPA-e, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u okviru istog predmeta u kojem su uhapšena trojica osumnjičenih za ratne zločine s područja Odžaka, uhapšen je i Martin Barukčić, rođen 12.11.1965. godine u Odžaku.

On je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a zajedno s drugim pripadnicima 102. brigade HVO Odžak počinio ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja Odžaka, u ljeto 1992. godine.