Richard Goldstone u Srebrenici
0

"Jedno je kad pričate o brojevima, a drugo kad dođete i vidite ove grobove"

FENA
Richard Goldstone
Richard Goldstone
Richard Goldstone, bivši glavni tužilac Haškog tribunala, posjetio je Srebrenicu. U Memorijalnom centru Potočari odao je poštu Bošnjacima ubijenim u genocidu jula 1995. godine.

S mladim Srebreničanima sinoć je razgovarao na tribini, na kojoj je gost bio i Tibor Varadi, profesor iz Budimpešte, a koji je svojevremeno bio i član advokatskog tima u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Jugoslavije.

Goldstone je bio glavni tužilac u vrijeme pada Srebrenice. O tome kako je tada reagovao Haški tribunal Goldstone je rekao:

"Svi u našoj kancelariji su bili zapanjeni kad smo čuli šta se dešava u Srebrenici. Odlučili smo da pod hitno razmotrimo šta se zaista dešavalo, da nađemo krivce i da podignemo optužnice protiv inicijatora zločina u Srebrenici. One su bile spremne za nekoliko mjeseci i ja sam ih podigao u vrijeme kad je kreiran Dejtonski mirovni sporazum. Neki zvaničnici su me krivili što sam to učinio baš u to vrijeme, ali nije bilo vremena za odgađanje početka procesa."

Na tribini u Srebrenici, Goldstone je izjavio da Haški tribunal ima veliki značaj, ali i nedostataka. O prvom boravku u Srebrenici, Goldstone kaže:

"Ovaj dolazak predstavlja za mene veliko lično emocionalno iskustvo. Kada pričate o brojevima i nečemu što se dogodilo, potpuno je drugačije nego kada se nađete na licu mjesta i vidite ove grobove. Haški tribunal je donio presudu da je ovdje bio genocid i smatram da je to nešto što svi treba da prihvate". izjavio je on.