BiH
6

Jedni protestuju, a drugi idu na audicije i ispijaju kafe u kafićima

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Audicija za "Zvezde Granda" u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dok u Sarajevu traju demonstracije kojima su blokirane institucije BiH, zbog afere u vezi sa matičnim brojevima, u drugim dijelovima grada život se odvija sasvim neovisno o tome.

Tako su se danas pred zgradom Pinka BH okupile stotine mladih koji su došli na audiciju za emisiju "Zvezde Granda", koja se emituje na toj televizijskoj stanici. U Pinku nam je rečeno da se na velikoj audiciji danas u Sarajevu pojavilo više od 300 kandidata.

Kandidatima koji žele nastupiti u ovom showu ni na kraj pameti nije pobuna protiv aktuelne vlasti koja je uspjela zagorčati život i bebama. Kao što smo već pisali, tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može biti izmještena na liječenje, odnosno presađivanje koštane srži u Njemačku, zato što nema jedinstveni matični broj. Bila je to inicijalna kapisla za demonstrante koji su svoje proteste počeli jučer i ne žele odustati dok problem u vezi sa izdavanjem matičnih brojeva za novorođenčad ne bude riješen.

Međutim, nije gužva samo pred institucijama BiH i zgradom Pinka BH. Sarajevski kafići danas su također krcati. U njima bezbrižno sjede mladi, inače puni nezadovoljstva i itekako svjesni da u ovakvoj državi i sistemu imaju slabu perspektivu. Ipak, očito da trebaju biti puno više nezadovoljni da bi digli svoj glas i izašli na proteste.