{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednaka prava za sve učenike/ce i nastavnike/ce

F
5.10.2011. u 14:40
0
2
Jednaka prava za sve učenike/ce i nastavnike/ce
0
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i sindikati obrazovanja u BiH ove godine prvi put su zajedno obilježili 5. oktobar, Svjetski dan nastavnika, a svečanost je održana u Sarajevu pod motom "Jednaka prava za sve učenike/ce i nastavnike/ce".
"Za bolji kvalitet obrazovnog sistema, a time i bolji standard prosvjetnih radnika treba nam integracija cjelokupnog sistema, uspostavljanje jedinstvenih standarda, normativa, kriterija i bar približno istih uslova obrazovanja", istakao je u obraćanju federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Naglasio je da je uspostavljanje socijalnog dijaloga i partnerskog odnosa između svih učesnika u obrazovnom procesu jedini put ka kvalitetnijim rješenjima u obrazovnom sistemu naše zemlje.

Posebno ohrabruje činjenica, kako je dodao Mašić, što Ministarstvo i sindikat imaju zajednički stav - da jedino uspostavljanje jedinstvenog sistema obrazovanja može poboljšati uvjete obrazovanja i materijalni položaj prosvjetnih radnika.

U sklopu reforme obrazovnog sektora, među ostalim, formirana je Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH u kojoj predstavnici sindikata u potpunostii i jednakopravno učestvuju čime se potvrđuje opredjeljenje Ministarstva i cijele Vlade za unapređenjem socijalnog dijaloga.

"Opredijelili smo se za razvijanje međusobne saradnje radi unapređenja predškolskog, osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja i nauke, a posebno u oblastima udžbeničke politike, uklanjanja segregacije, uvođenja eksterne mature u završnim razredima osnovih i srednjih škola, ujednačavanje provedbe Bolonjskog procesa i drugo", dodao je Mašić.

"Vaš rad je od posebnog značaja, kako u obrazovnom, tako i u odgojnom smislu i cjelokupno društvo ga mora još više cijeniti, priznavati, vrednovati jer izuzetno odgovoran posao koji obavljate i rezultati koji ostvarujete to i zaslužuju", poručio je prosvjetnim radnicima ministar Mašić.

Čestitke nastavnicima uputili su i federalni premijer Nermin Nikšić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. Oni su pozdravili saradnju resornog ministarstva i sindikata obrazovanja i izrazili zadovoljstvo što se u duhu te saradnje obilježava Svjetski dan nastavnika.

Predsjednici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, Dževad Hadžić i Selvedin Šatorović, kazali su da kroz svakodnevni rad nastavnici daju ogroman doprinos općem razvoju gradeći njegove ljudske temelje, razvijajući djetetov kapacitet i želju za učenjem.

Svjetski dan nastavnika je, po njihovim riječima, prilika da se ukaže koliki je izazov nastavnicima pružiti učenicima dobro obrazovanje, temeljeno na visokim standardima, kao i učiniti škole mjestima gdje se djeca osjećaju dobrodošlima i ohrabrenima i gdje se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom omogućujući mu tako da ispuni sav svoj potencijal.

Sindikati obrazovanja će insistirati na donošenju jedinstvenih pedagoških standarda na nivou FBiH, kao i na ujednačavanju zakonske regulative na svim nivoima obrazovanja u BiH.

"I zato, ne samo na ovaj dan, već cijelu godinu pokažimo da razumijemo plemeniti i teški rad nastavnika te da cijenimo njihovo zalaganje za što bolje uvjete za podučavanje i usvajanje znanja, jer učiteljska misija pored toga što je plementita također je i zahtjevna. Djeca se ne uče samo kako da zarade novac, vrlo je bitno naučiti ih kako da postanu ljudi", kazao je Šatorović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: