{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednaka prava za sve učenike/ce i nastavnike/ce

F
5.10.2011. u 14:40
0
2
Jednaka prava za sve učenike/ce i nastavnike/ce
0
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i sindikati obrazovanja u BiH ove godine prvi put su zajedno obilježili 5. oktobar, Svjetski dan nastavnika, a svečanost je održana u Sarajevu pod motom "Jednaka prava za sve učenike/ce i nastavnike/ce".
"Za bolji kvalitet obrazovnog sistema, a time i bolji standard prosvjetnih radnika treba nam integracija cjelokupnog sistema, uspostavljanje jedinstvenih standarda, normativa, kriterija i bar približno istih uslova obrazovanja", istakao je u obraćanju federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Naglasio je da je uspostavljanje socijalnog dijaloga i partnerskog odnosa između svih učesnika u obrazovnom procesu jedini put ka kvalitetnijim rješenjima u obrazovnom sistemu naše zemlje.

Posebno ohrabruje činjenica, kako je dodao Mašić, što Ministarstvo i sindikat imaju zajednički stav - da jedino uspostavljanje jedinstvenog sistema obrazovanja može poboljšati uvjete obrazovanja i materijalni položaj prosvjetnih radnika.

U sklopu reforme obrazovnog sektora, među ostalim, formirana je Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH u kojoj predstavnici sindikata u potpunostii i jednakopravno učestvuju čime se potvrđuje opredjeljenje Ministarstva i cijele Vlade za unapređenjem socijalnog dijaloga.

"Opredijelili smo se za razvijanje međusobne saradnje radi unapređenja predškolskog, osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja i nauke, a posebno u oblastima udžbeničke politike, uklanjanja segregacije, uvođenja eksterne mature u završnim razredima osnovih i srednjih škola, ujednačavanje provedbe Bolonjskog procesa i drugo", dodao je Mašić.

"Vaš rad je od posebnog značaja, kako u obrazovnom, tako i u odgojnom smislu i cjelokupno društvo ga mora još više cijeniti, priznavati, vrednovati jer izuzetno odgovoran posao koji obavljate i rezultati koji ostvarujete to i zaslužuju", poručio je prosvjetnim radnicima ministar Mašić.

Čestitke nastavnicima uputili su i federalni premijer Nermin Nikšić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. Oni su pozdravili saradnju resornog ministarstva i sindikata obrazovanja i izrazili zadovoljstvo što se u duhu te saradnje obilježava Svjetski dan nastavnika.

Predsjednici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, Dževad Hadžić i Selvedin Šatorović, kazali su da kroz svakodnevni rad nastavnici daju ogroman doprinos općem razvoju gradeći njegove ljudske temelje, razvijajući djetetov kapacitet i želju za učenjem.

Svjetski dan nastavnika je, po njihovim riječima, prilika da se ukaže koliki je izazov nastavnicima pružiti učenicima dobro obrazovanje, temeljeno na visokim standardima, kao i učiniti škole mjestima gdje se djeca osjećaju dobrodošlima i ohrabrenima i gdje se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom omogućujući mu tako da ispuni sav svoj potencijal.

Sindikati obrazovanja će insistirati na donošenju jedinstvenih pedagoških standarda na nivou FBiH, kao i na ujednačavanju zakonske regulative na svim nivoima obrazovanja u BiH.

"I zato, ne samo na ovaj dan, već cijelu godinu pokažimo da razumijemo plemeniti i teški rad nastavnika te da cijenimo njihovo zalaganje za što bolje uvjete za podučavanje i usvajanje znanja, jer učiteljska misija pored toga što je plementita također je i zahtjevna. Djeca se ne uče samo kako da zarade novac, vrlo je bitno naučiti ih kako da postanu ljudi", kazao je Šatorović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: