Velika akcija
0

Jedna od najvećih zapljena u BiH: U cisterni pronađene cigarete vrijedne čak 1,3 miliona KM

B. R.
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini su danas zaplijenjene cigarete u vrijednosti od čak 1,3 miliona KM. Zapljenu su izvršili pripadnici SIPA-e, Granične policije i policijskih agencija oba entiteta, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) izvršili su pretres kamiona - cisterne u čijoj unutrašnjosti je pronađeno skoro 247.000 kutija cigareta bez odgovarajućih akciznih markica, koje su s područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 miliona KM i jedna je od najvećih zapljena ilegalnih cigareta realiziranih na području Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu vodi se istraga za krivična djela organizovanja grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (član 215.), neovlaštenog prometa akciznih proizvoda (član 210a.) i krijumčarenja (član 214.).

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa uhapšen je jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realiziranoj po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine učestvovali su i pružili podršku Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UIO Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona PU Prozor.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zajedno s partnerskim institucijama i agencijama poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao krivičnih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.