BiH
801

"Jedna jabuka za jednu marku": Gimnazijalke iz Hadžića pomažu djeci oboljeloj od raka

Klix.ba
Amila Balić i Ajla Nizić, gimnazijalke Srednjoškolskog centra Hadžići, pokrenule su samostalnu humanitarnu akciju pod nazivom "Jedna jabuka za jednu marku" u želji da prikupe što više novca za djecu oboljelu od raka.

S tom namjerom, Amila Balić i Ajla Nizić su danas posjetile Općinu Hadžići, kao i druge javne ustanove našeg grada. Nakon akcije namjeravaju obići djecu oboljelu od raka koja se liječe u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te ih obradovati paketićima kupljenim od prikupljenog novca.

Statistika pokazuje da u Federaciji BiH godišnje od raka oboli 50 do 60 mališana, a procent izlječenja je mnogo viši nego je to bilo ranije. Oboljeli mališani se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero.

Ajla Nizić, jedna od organizatorica ove akcije se i sama borila s ovom opakom bolešću. U multimedijalnoj sali Hadžići, 20. decembra 2014. godine, promovisana je njena knjiga pod nazivom "Moja nedovršena priča" koja govori o njenoj borbi s ovom teškom bolešću. O ovoj hrabroj djevojci je portal Klix.ba već pisao ranije, a njenu priču možete čitati ovdje.

Polovinu prihoda od svakog prodanog primjerka svoje knjige, Ajla je donirala za izgradnju "Roditeljske kuće", ustanove u kojoj će boraviti djeca i roditelji koji dolaze izvan Sarajeva u procesu dugotrajnog i bolnog liječenja.

Općinski načelnik Hamdo Ejubović finansirat će izgradnju "Roditeljske kuće" sa 5.000 KM. Izdavač knjige, koju možete kupiti po cijeni od 10 KM je Općina Hadžići, a štampu je podržalo još i Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH".