Sarajevo
33

Jedinstvena karta za penzionere u Centrotransu i GRAS-u dovedena u pitanje

Piše: M. A.
Penzioneri u Sarajevu već izvjesno vrijeme koriste jedinstveni kupon u vozilima Centrotransa i GRAS-a. Međutim, ova praksa je dovedena u pitanje zbog toga što, kako su istakli iz Centrotransa, pojedini vozači ne dopuštaju putnicima s njihovim kartama da uđu u vozila GRAS-a.

U proteklom periodu bilo je najavljivano da će od 1. juna važiti jedinstvene karte za sve kategorije stanovništva, a ne samo za penzionere. Međutim, višegodišnji zategnuti odnosi Centrotransa i GRAS-a velika su prepreka za realizaciju ovog plana.

"Centrotrans Eurolines i dalje drži do stava da je potreban jedinstveni saobraćajni i tarifni sistem i kao kompanija koja vrši prijevoz putnika u Sarajevu prihvatili smo i realiziramo odluku Vlade KS o zajedničkom kuponu za penzionere, tj. da kuponi vrijede i u Centrotransu i u GRAS-u. Nažalost, nije rijetka pojava da kupon Centrotransa ne vrijedi u vozilima GRAS-a, tj. sve češće vozači GRAS-a odbijaju pustiti u vozila putnike s našom kartom. Iskreno se nadamo da će problem uskoro biti riješen", rekla je glasnogovornica Centrotransa Aida Smajić.

Ona je dodala i to da Centrotrans nastavlja prijevoz putnika koji imaju mjesečne karte drugog prijevoznika te još jednom naglašava kako se uprava Centrotransa nada da će problem biti riješen što prije u interesu svih putnika.

"U toku su pregovori o uvođenju jedinstvene vozne karte i za ostale kategorije stanovništva osim penzionera. Međutim, trenutno čekamo rasplet ove situacije. Mi smo za poštovanje odluka, za prevoženje putnika kako smo i dogovorili, pa ćemo vidjeti šta će se desiti u narednom periodu i na osnovu toga će naknadno biti donesena odluka o jedinstvenom kuponu i za ostatak stanovništva", kazala je Smajić.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kaže kako je on još jučer reagirao tako što je poslao dopis GRAS-u, u kojem je tražio pojašnjenje situacije. On je za Klix.ba istakao kako je pohvalno i to što je uprava GRAS-a promptno reagirala i što je poslala dopis svojim uposlenicima.

"Početkom maja smo dobili informacije od građana kako pojedini vozači GRAS-a ne dopuštaju putnicima s Centrotransovom kartom da uđu u njihova vozila. Ja sam jučer poslao dopis GRAS-u na bazi informacija koje posjedujem gdje sam tražio striktno poštivanje odluke Vlade KS o jedinstvenim voznim kartama i zatražio sam da se o ovome obavijeste svi uposlenici. Također, tražio sam i sankcije za sve one koje se budu igrali s građanima. GRAS je odmah poslao uputu uposlenicima da se moraju držati odluke Vlade KS i da će svi oni koji se ogluše biti sakncionisani. Međutim, važno je reći da je ovo samo tihi bojkot pojedinaca unutar GRAS-a, kojima ne odgovara stabilizacija firme i javnog prijevoza u Sarajevu", kazao je ministar Šteta.