BiH
0

Jedino Općina Sanski Most sarađuje u vezi sa smještanjem maloljetnih prijestupnika

FENA
Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da je na različitim lokacijama u FBiH utvrdilo stanje i prikupilo jasne pokazatelje na temelju stručne analize stalnog sudskog vještaka za građevinu te procijenilo koliko je novca potrebno za izgradnju kompleksa odgojno-popravnih ustanova na lokacijama u Sarajevu, Hadžićima, Stocu i Sanskom Mostu, razmotrivši i mogućnost prenamjene postojećih objekata.

Osim Općine Sanski Most, nijedna druga općina nije pokazala nužnu spremnost na suradnju i otvorenost u smislu smještanja i/ili izgradnje takvih ustanova na njihovom području. Usljed takvog, općenito negativnog stava, Ministarstvo je intenziviralo pregovore s lokalnim vlastima u općini Sanski Most i Unsko-sanskom kantonu radi iznalaženja potencijalnih lokacija za smještanje takve ustanove, saopćeno je također.

Izaslanstvo Ministarstva je s ovlaštenim sudskim vještakom za građevinu 8. aprila obišlo nekoliko lokacija u općini Sanski Most i nakon vještačenja i procjene izdvojilo potencijalnu lokaciju, nedaleko od Sanskog Mosta.

Na osnovu izravnog stručnog vještačenja zaključeno je da predložena lokacija zadovoljava potrebne preduvjete za smještanje i izgradnju kazneno-popravne ustanove za maloljetnike u FBiH.

U skladu s navedenim nalazom vještaka, Federalno ministarstvo pravde uskoro očekuje dovršenje postupka pribavljanja potrebnih suglasnosti nadležnih općinskih i kantonalnih vlasti te će po njihovom prikupljanju, projektni prijedlog žurno uputiti Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje na jednoj od narednih sjednica.

"Iskreno se nadamo da će tijek pregovora s općinskim vlastima u Sanskom Mostu, kao i s vlastima Unsko-sanskog kantona biti uspješno priveden pozitivnom ishodu te će na taj način biti omogućeno prikladno rješenje ovog gorućeg problema", navedeno je u današnjem saopćenju za javnost Ministarstva pravde.

Prema obrazloženju, Ministarstvo je ovo saopćenje za javnost uputilo da bi odgovorilo na česta medijska pitanja o toku aktivnosti čiji je cilj osnivanje ustanove za zbrinjavanje maloljetnih počinitelja kaznenih djela i maloljetničkog zatvora u FBiH i o poduzetim mjerama Vlade FBiH.