BiH
0

Jedino nelegitimne studentske organizacije imaju primjedbi na bolonjski koncept

FENA
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu upisuje drugu generaciju studenata prema Bolonjskom konceptu studija, čime studentima omogućava visokokvalitetnu nastavu, vrhunske uvjete studiranja, mobilnost i svjetske standarde, saopćeno je danas iz tog fakulteta.

Takav sistem studiranja, kako se navodi, ne prepoznaje kategoriju ispitnih rokova kakvi su do sada važili na Univerzitetu u Sarajevu, već se ispiti polažu tokom cijelog semestra.

Prema Bolonjskoj deklaraciji, studenti tokom semestra rade seminarske radove, prezentacije, testove, te završni ispit koji je do 50 posto ukupne ocjene. Student koji ne zadovolji tokom cijelog semestra, ima mogućnost izlaska na popravni ispit. Ukoliko ni tada ne zadovolji, dužan je da ponovno sluša taj predmet.

U saopćenju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu navodi se kako Bolonjski proces nalaže da studenti i profesori postanu saradnici u nastavnom procesu, te se ističe da jedino predstavnici nekih nelegitimnih studentskih organizacija imaju primjedbi na takav sistem studiranja.

Predstavnici legitimnih studentskih organizacija, koje ne zahtijevaju neke nove rokove, ističe se u saopćenju, tvrde da studij prema Bolonjskim principima je u interesu i univerziteta i svih studenata.