BiH
0

Jedinica za zaštitu i spašavanje iz BiH na vježbi u Zagrebu

FENA
Mješovita jedinica za zaštitu i spašavanje iz BiH učestvuje na Međunarodnoj terenskoj vježbi civilne zaštite IPA CRO FLOODS-2012., koja se održava od 22. do 25. maja u okolini Zagreba.

Na vježbi učestvuju spasilački timovi iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Srbije, Švedske i Hrvatske radi jačanja saradnje u okviru mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu.

Ovo je prvo učešće mješovitog tima iz BiH na vježbi koja se organizira u okviru projekta Evropske unije, čime BiH na putu prema EU pokazuje da može biti pouzdan partner i u oblasti civilne zaštite.

Nosilac aktivnosti pripreme i učešća tima iz BiH je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na vježbi učestvuje 22 predstavnika iz BiH i to 11 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, pet pripadnika Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske i pet članova Odjela javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH.

Vježba se odnosila na međunarodnu saradnju i pomoć u slučaju poplava, tokom koje su spasilački timovi simulirali zaštitu i spašavanje stanovništva iz poplavljenog područja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.