BiH
17

Jedinica za podršku CJB Bijeljina povučena iz zgrade Općine Srebrenica

Klix.ba
Foto: Mladen Kojić
Foto: Mladen Kojić
Iz zgrade Općine Srebrenica povučeni su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal osiguravaju policijski službenici PS Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra neprimjerenim pokušaje člana Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića i predsjednika Općinske izborne komisije Srebrenica Nermina Alivukovića da lažnim informacijama i manipulacijama o angažovanju Specijalne policije u Srebrenici dovedu u pitanje izborni proces u ovoj općini.

Saopćenje za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a prenosimo u potpunosti:

"Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske nisu angažovani, niti su prisutni na području opštine Srebrenica. Na području ove opštine i u zgradi Opštine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava, koji ne „drže pod kontrolom izborni materijal“, već ga obezbjeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu.

Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno da su iz zgrade opštine Srebrenica 03.10.2016. godine oko 22,00 časova iznesene dvije vreće koje su radnici Javnog komunalnog preduzeća odvezli na smetljište. Na smetljištu u Kazanima, kod Srebrenice pronađena je vreća sa izbornim materijalom, a o svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina. Uviđajem je utvrđeno da se ne radi o izbornom materijalu osjetljivog sadržaja, što su potvrdili i članovi OIK-a.

Zbog ovog slučaja, Opštinska izborna komisija Srebrenica je 04.10.2016.godine od 21,00 do 23,00 časova održala sjednicu u kancelariji predsjednika OIK-a Alivuković Nermina, kojoj su prisustvovali predsjednik i članovi komisije Alić Sead, Azra Hasić i Nada Milosavljević. Za to vrijeme, a i nakon toga, policijski službenici su vršili obezbjeđenje glasačkog materijala koji se nalazi sali Skupštine opštine, na način što su obezbjeđivali neposredni ulaz u skupštinsku salu, kao i ulaze u zgradu Opštine. Policijski službenici nisu prisustvovali sjedinici OIK-a, niti su ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal. O svemu navedenom službenu zabilješku sačinio je prisutni policijski službenik PS Srebrenica Nefail Salihović.

Iz zgrade Opštine Srebrenica povučeni su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal obezbjeđuju policijski službenici PS Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava.

Imajući u vidu sve navedeno, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina postupaju u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima".