{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedina satisfakcija za žrtve je izdavajanje Srebrenice iz RS-a

F
19.3.2007. u 09:54
0
0
Jedina satisfakcija za žrtve je izdavajanje Srebrenice iz RS-a
0
Jedina satisfakcija za žrtve je izdavajanje Srebrenice iz RS-a
Klub intelektualaca Srebrenice ocjenjuje kako bi nakon presude Međunarodnog suda pravde kojom je potvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid i da su za njega odgovorne vojne i političke strukture Republike Srpske, bilo sasvim logično, moralno i pravno utemeljeno očekivati konsekvence.
Konsekvence od kojih je najneupitnija oslobađanje Srebrenice od jurisdikcije entiteta čije su vojne i političke strukture odgovorne za genocid.

Stoga Klub intelektualaca Srebrenice naglašava kako užasava suzdržanost zapadnih zemalja po tom pitanju, a pogotovo i pomisao da bi se mogle svrstati na stranu onih koji su odgovorni za zločin i ne učiniti ni sad ništa kao što nisu učinili 1995. godine da spriječe zločin.

-Postavljamo pitanje znaju li oni gdje je Srebrenica bila do 1995. i u čijem sastavu. Znaju li oni da je u julu 1995. silom pokorena i genocidom pripojena Republici Srpskoj, navodi ovaj klub.

Ističu kako je Srebrenica još uvijek mrtav grad, bez slobode u kome žrtve genocida ne mogu naći satisfakciju u pričama o milionskim ulaganjima.

Klub intelektualaca naglašava da zahtjev Srebreničana nije kreiran nigdje i ni od koga, nego u Srebrenici od žrtava genocida čija je jedina satisfakcija izdvajanje iz RS koja je utemeljna na genocidu. Taj zahtjev ne može biti zasjenjen, ni potisnut nikakvim pričama o silnim novcima koji su uloženi ili koji će biti uloženi u Srebrenicu.

-Nadamo se da će ipak prevladati pravda i moral i da će moćnici koji odlučuju, sad biti u stanju da se stave na stranu pravde, kad to već nisu učinili 1995. i pomoći Srebrenici, a žrtvama pružiti satisfakciju time što ih više neće silom zadržavati u genocidnoj tvorevini RS, stav je Kluba intelektualaca Srebrenice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: