{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedina satisfakcija za žrtve je izdavajanje Srebrenice iz RS-a

F
19.3.2007. u 09:54
0
0
Jedina satisfakcija za žrtve je izdavajanje Srebrenice iz RS-a
0
Jedina satisfakcija za žrtve je izdavajanje Srebrenice iz RS-a
Klub intelektualaca Srebrenice ocjenjuje kako bi nakon presude Međunarodnog suda pravde kojom je potvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid i da su za njega odgovorne vojne i političke strukture Republike Srpske, bilo sasvim logično, moralno i pravno utemeljeno očekivati konsekvence.
Konsekvence od kojih je najneupitnija oslobađanje Srebrenice od jurisdikcije entiteta čije su vojne i političke strukture odgovorne za genocid.

Stoga Klub intelektualaca Srebrenice naglašava kako užasava suzdržanost zapadnih zemalja po tom pitanju, a pogotovo i pomisao da bi se mogle svrstati na stranu onih koji su odgovorni za zločin i ne učiniti ni sad ništa kao što nisu učinili 1995. godine da spriječe zločin.

-Postavljamo pitanje znaju li oni gdje je Srebrenica bila do 1995. i u čijem sastavu. Znaju li oni da je u julu 1995. silom pokorena i genocidom pripojena Republici Srpskoj, navodi ovaj klub.

Ističu kako je Srebrenica još uvijek mrtav grad, bez slobode u kome žrtve genocida ne mogu naći satisfakciju u pričama o milionskim ulaganjima.

Klub intelektualaca naglašava da zahtjev Srebreničana nije kreiran nigdje i ni od koga, nego u Srebrenici od žrtava genocida čija je jedina satisfakcija izdvajanje iz RS koja je utemeljna na genocidu. Taj zahtjev ne može biti zasjenjen, ni potisnut nikakvim pričama o silnim novcima koji su uloženi ili koji će biti uloženi u Srebrenicu.

-Nadamo se da će ipak prevladati pravda i moral i da će moćnici koji odlučuju, sad biti u stanju da se stave na stranu pravde, kad to već nisu učinili 1995. i pomoći Srebrenici, a žrtvama pružiti satisfakciju time što ih više neće silom zadržavati u genocidnoj tvorevini RS, stav je Kluba intelektualaca Srebrenice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: