BiH
16

Jedina nevladina organizacija u Washingtonu koja promoviše interese bh. dijaspore

Klix.ba
Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (Advisory Council for Bosnia and Herzegovina) je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, koja je osnovana 2006. godine upravo sa ciljem da informiše članove američkog Kongresa o činjeničnom stanju u BiH.

Savjetodavno vijeće je tokom dugogodišnjeg djelovanja iniciralo osnivanje Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu (Bosnia Coucus). Ovo neformalno kongresno tijelo, okupljenog oko važnih pitanja vezanih za BiH, trenutno broji 30 kongresmena i senatora. Uz pomoć ovih prijatelja BiH, članovi Savjetodavnog vijeća su inicirali donošenje niza rezolucija vezanih uz BiH od kojih su najznačajnije one o Srebrenici, donesene u oba doma američkog Kongresa. Ove dvije rezolucije su prvi zvanični dokumenti neke državne ili međunarodne institucije u kojima se zločinu u Srebrenici daje pravi naziv – genocid, te se nedvosmisleno imenuje izvršilac tog zločina. Ovim dvjema rezolucijama su potom uslijedile rezolucija Evropskog parlamenta i rezolucije nekoliko nacionalnih parlamenata koje također govore o genocidu u Srebrenici.

Iako kroz postojeću strukturu vlasti u Bosni i Hercegovini nisu u mogućnosti u potpunosti osigurati svoja prava i interese te zaštititi svoju imovinu, članovima dijaspore se pruža jedinstvena prilika da kao američki državljani utječu na pozitivne tokove u Bosni i Hercegovini koji će, između ostalog, pridonijeti i zaštiti njihovih interesa u BiH. Taj utjecaj je ostvariv prvenstveno kroz američki Kongres i američku Vladu čiji su anganžman i kredibilitet na uspostavljanju trajnog mira i zaštite BiH države neupitni.

Uloga BiH dijaspore u o ovom cjelokupnom procesu bila je od presudne važnosti. Svojim angažmanom, a uz koordinaciju Savjetodavnog vijeća, dijaspora i dalje doprinosi popunjavanju Kluba prijatelja sa novim kongresmenima i senatorima. S druge strane, Savjetodavno vijeće uz razne informativne i edukacijske aktivnosti osigurava kako bi pažnja ovih kongresmena i senatora bila usmjerena na goruća pitanja vezana za BiH. Sa uredom samo dva bloka zgrada od Bijele kuće, Savjetodavno vijeće ima izuzetnu lokacijsku prednost te mogućnost usmjeravanja ovih informativnih i edukacijskih aktivnosti i na članove američke Vlade (State Department) te na mnogobrojne vladine i nevladine institucije sa sjedištem u Washingtonu. Ove aktivnosti su prvenstveno vezane za potrebu pojačanog prisustva američke Vlade pri integracijskim procesima Bosne i Hercegovine u EU i NATO.

Savjetodavno vijeće stoga koristi ovu priliku da pozove sve američke državljane bh. porijekla da se sa svojim direktnim angažmanom u radu vijeća ili na drugi prikladan način, pridruže zajedničkoj nam misiji očuvanja jedinstvene Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda, buduće članice Evropske unije i NATO-a.

Primijetno je kako je u posljednje vrijeme znatno porastao interes bosanskohercegovačke javnosti, a prije svega bh. dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, za aktivnosti predstavništava manjeg bh. entiteta u Washingtonu, te dugogodišnjeg lobiranja njihovih plaćenih lobista na štetu interesa Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i cjelovite države ravnopravnih građana i naroda. Kao američki državljani, mnogi članovi BiH dijaspore s pravom sumnjaju u legitimet ovakvog djelovanja te time predstavljanja i njih samih kao BiH građana sa područja tog BiH entiteta, navode iz Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu.