BiH
0

Jedanaestomjesečni dječak umro od meningitisa u Banjoj Luci

FENA
Iz Kliničkog centra Banja Luka danas je potvrđeno da je, i pored maksimalnog zalaganja, 11-mjesečno dijete preminulo od meningitisa, a da se dvoje mališana uspješno oporavlja te da nema opasnosti od epidemijskog javljanja ove bolesti.

Prema riječima načelnice Klinike za infektivne bolesti Zdravke Kezić, 20. aprila u 22:25 sati u toj klinici je hospitaliziran dječak iz Kneževa, u dobi od 11-mjeseci s dijagnozom sepsis meningococcica.

Tačno u ponoć premješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječije bolesti, gdje je prema riječima šefice Odjeljenja za intenzivnu njegu i terapiju dr. Vesne Novaković, primijenjeno najsavremenije postupanje prema pacijentima oboljelim od meningitisa koje uključuje i respiratornu potporu.

"Nažalost, i pored maksimalnog zalaganja naših ljekara, dječak je preminuo", potvrdila je glasnogovornica Kliničkog centra Banja Luka Tamara Radlović.

Načelnica Kezić dodaje da je istog dana hospitalizirano i dijete iz Banje Luke pod dijagnozom meningitis purulenta, sepsis meningococcica, a 22. aprila u večernjim satima dijete iz Kneževa pod dijagnozom sepsis meningococica.

Kako je kazala načelnica Kezić, oba mala pacijenta su dobro i uspješno se oporavljaju.

"Za sada nema bojazni od epidemijskog javljanja ove bolesti. Radi se o pojedinačnim slučajevima obolijevanja, što je uobičajeno za ovo doba godine i sezonu gripe i drugih virusnih respiratornih infekcija", naglašava Radlović.