Bez HDZ-a i SNSD-a
12

Jedanaest stranaka pozvalo Dom naroda PSBiH da usvoji izmjene Izbornog zakona

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici 11 političkih stranaka u BiH pozvali su Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona koje je već usvojio Predstavnički dom, a koje predviđaju uvođenje skenera glasačkih listića, video-nadzor na biračkim mjestima, te dodatnu kontrolu identiteta glasača.

Poziv su uputili SDP BiH, SBB, PDP, SDS, Naša stranka, DF, Stranka demokratske aktivnosti, Građanski savez, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Radom za boljitak i Hrvatska stranka.

Predstavnici partija su istakli svoje snažno opredjeljenje za borbu za fer i poštene izbore, kao i saradnju, s ciljem sprečavanja nepravilnosti i stvaranja uslova da rezultate izbora kreiraju isključivo birači.

Spomenuti politički subjekti podržavaju parlamentarnu raspravu o narušenom povjerenju javnosti i političkih stranaka u izborni proces, te posljednjim aferama vezanim za Centralnu izbornu komisiju, navodi se u saopćenju.

Zajednička je ocjena da na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini postoje dva bloka, jedan koji se snažno bori protiv izbornih krađa i drugi koji želi spriječiti tu borbu.

Protiv ovih izmjena su SNSD i HDZ.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici će se izjasniti o uvođenju novih tehnologija u izborni proces. Riječ je o prijedlogu koji je već ranije usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a koji SNSD i HDZ BiH najvjerovatnije neće podržati.