{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedanaest godina od stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu

Klix.ba
22.4.2018. u 13:19
255
4
Jedanaest godina od stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu
255
Učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena jedanesta godišnjica njihove smrti.
Tog kobnog 22. aprila 2007. godine preminuli su najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave: Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, a 18 djece bilo je lakše i teže povrijeđeno.

"Težak je ovo i bolan trenutak za se nas u Domu. To je jedna od najvećih tragedija koje su se desile ikada i jednostavno ne postoje riječi kojima bi se mogla adekvatno opisati naša tuga i bol. Nikada se ne ponovilo", kazao je direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević ovom prilikom.

U prisjećanju na tragični događaj naveo je da su bebe stradale od udisanja štetnih gasova, te da su u njihovoj, kao i u evakuaciji ostalih mališana, zajedno sa uposlenicima učestvovali i najstariji štićenici Doma.

Istakao je da ovaj strašni događaj i danas opominje i upozorava sve odgovorne u radu sa djecom da se stalno i prvenstveno mora voditi računa o njihovoj bezbjednosti. Također je naglasio da se u ovoj ustanovi poduzimaju sve neophodne mjere zaštite propisane zakonom.

Na mezare tragično stradalih beba cvijeće je položila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović, te predstavnici Grada Sarajevo, Općine Centar kao i uposlenici i djeca iz Dječijeg doma Bjelave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: