BiH
2.7k

Jedanaest godina od smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića

Piše: N. J.
Alija Izetbegović (Foto: EPA)
Alija Izetbegović (Foto: AFP)
Prije jedanaest godina, 19. oktobra 2003. godine, u Sarajevu je preminuo prvi predsjednik Predsjedništva samostalne Bosne i Hercegovine, te višegodišnji lider i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović.

Muzej "Alija Izetbegović" će danas od 11 sati organizovati polaganje cvijeća na mezar rahmetli Alije Izetbegovića.

"Cvijeće će najprije biti položeno na centralni nišan svim šehidima na mezarju Kovači, a potom i pred turbe Alije Izetbegovića na Kovačima. Planirano je da cvijeće polože brojne delegacije. Kratki govor će održati potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović, a potom će biti proučena i hatma dova koju bi trebao predvoditi reis Husein ef. Kavazović", rekao je za Klix.ba direktor Muzeja Adnan Žiško.

Naš sagovornik je dodao i kako će večeras od 19:30 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu rahmetli Aliji Izetbegoviću posthumno biti dodijeljena nagrada Isa-beg Ishaković. Nagradu će primiti Izetbegovićeva kćerka Sabina Berberović.

"U Pozorištu će biti izloženi radovi sa Druge međunarodne likovne kolonije pod nazivom 'Moj bijeg u slobodu', a koja je u čast rahmetli Alije Izetbegovića održana u septembru u Počitelju", dodao je Žiško.

Alija Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. u Sarajevu. Njegovoj dženazi u Sarajevu prisustvovalo je blizu 200.000 ljudi iz naše zemlje i inozemstva.

Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije "Islam između istoka i zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Godine 1999. objavio je knjigu "Moj bijeg u slobodu", a 2000. godine knjigu "Sjećanja".

Dobitnik je niza priznanja i nagrada među kojima su i medalje Centra za demokratiju iz Washingtona; titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira istanbulskog Marmara univerziteta; prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani i brojne druge.

Muzej "Alija Izetbegović" ima stalnu postavku u kuli Ploča o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića. U kuli Širokac je stalna postavku o Izetbegoviću kao vrhovnom komandantu tokom agresije na BiH.