{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedanaest državljana BiH dobili posao u Italiji

F
22.1.2008. u 13:27
0
0
Jedanaest državljana BiH dobili posao u Italiji
0
Jedanaest državljana BiH dobili posao u Italiji
Centralna Direkcija za rad, obrazovanje, univerzitete i istraživanja regije Friuli Venezia Giulia u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje ZDK-a i Biroom za zapošljavanje Općine Tešanj završila je prvi dio Projekta BiH - metalski sektor.
Projekt podrazumijeva obuku 60 državljana BiH sa stručnom spremom u metalskom sektoru. Posebna Komisija za odabir i selekciju kandidata je u toku prve faze projekta odabrala 11 učesnika seminara te im osigurala posao u Italiji.

"Projekt radimo u suradnji s institucijama ZDK-a i FBiH a svi kandidati su upravo s područja Zeničko-dobojskog kantona jer je u tom kantonu najmanja stopa zaposlenosti u FBiH", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare rukovodilac lokalnog Ureda projekta (ULP) za BiH Amela Strujić.

Polaznici kursa koji su dobili posao u Italiju će otputovati 27. januara a radno mjesto im je osigurano u kompanijama "Cimolai" i "Fabbris" u gradu Pordenone.

"Projekt će biti nastavljen i potrudit ćemo se da, uz suradnju s lokalnim i italijanskim institucijama, posao osiguramo i ostalim polaznicima kursa. Ovaj vid suradnje predstavlja početnu tačku za poboljšanje odnosa između zavoda i službi za zapošljavanje BiH i Italije", izjavila je predstavnica regije Friuli Venezia Giulia Alessandra Miani.

Svi kandidati pohađali su intenzivne kurseve italijanskog jezika, sigurnosti na radu i običaja u trajanju od 120 sati.

Aktivnosti za ostale kandidate koji su pohađali kurseve i položili ispite su u toku te se uskoro očekuje obavještenje i o njihovom zapošljavanju u Italiji, rečeno je na konferenciji za novinare.

Glavni institucionalni partner projekta za BiH je JU BKC Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: