BiH
0

Jedan posto budžeta institucija BiH izdvojeno za povećanje zapošljavanja

FENA
Iz budžeta institucija BiH koji je u ovoj godini povećan za 772,4 miliona KM na osnovu raspodjele iznosa od PDV-a, svega 12,8 miliona KM namijenjeno je za politiku rada, a 150 miliona KM za troškove javne administracije.

Rezultat je to analize budžeta zakonodavnih i izvršnih institucija vlasti na svim nivoima koju su provele nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI), Transparency International i ALDI te njene rezultate predočile danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Tako je u Federaciji BiH za politiku rada koja bi trebalo utjecati na povećanje zaposlenosti izdvojeno 4,76 miliona KM, a za istu svrhu u Republici Srpskoj 6,99 miliona KM.

Izvršni direktor ALDI-ja Demir Imamović ustvrdio je kako je analiza pokazala da će svega jedan posto od spomenutih budžetskih iznosa biti izdvojeno za zapošljavanje, što je poražavajuće. Ispitivanje je pokazalo i konstantan porast broja nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine.

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala smatra kako je odvajanjem najvećeg iznosa za javnu administraciju onemogućena reforma javne uprave, jedne od "najskupljih i najneefikasnijih u Evropi". Time država i državna administracija, kazao je, predstavljaju sami sebi svrhu, a građani se u takvim okolnostima ne mogu nadati povećanju životnog standarda.

Centri civilnih inicijativa još su prije mjesec dana rezultate provedene analize poslali na adrese svih institucija vlasti na svim nivoima u BiH, ali još nijedan odgovor nije stigao.