Banjaluka
0

Jedan pacijent obolio od nove gripe životno ugrožen

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Na Jedinici intenzivne medicine Kliničkog centra Banjaluka trenutno su smještena četiri pacijenta oboljela od virusa A (H1N1) od kojih je jedan na respiratoru i životno je ugrožen, potvrđeno je Srni u banjalučkom Kliničkom centru.

"Ostala tri pacijenta, koja imaju srednje tešku kliničku sliku, danas su nešto bolje", rekla je Srni sekretar generalnog direktora banjalučkog Kliničkog centra Nada Jokanović.

Ona je navela da je zdravstveno stanje ostalih pacijenata oboljelih od virusa A (H1N1), koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Banjaluka, stabilno. 

Na Klinici za infektivne bolesti banjalučkog Kliničkog centra hospitalizovana su 92 lica, i to 46 na odjeljenjima, a 46 u dnevnoj bolnici.

U Republici Srpskoj (RS) u posljednja 24 časa brzim testom je potvrđeno 17 novih slučajeva obolijevanja od virusa A (H1N1), čime je ukupan broj zaraženih povećan na 355, potvrđeno je Srni u Institutu za zaštitu zdravlja RS.

"Sedam osoba je iz Banjaluke, dvije iz Prijedora, pet iz Doboja, dvije iz Istočnog Sarajeva i jedna iz Trebinja", rekla je portparol Instituta Milka Mrđa, dodavši da je riječ o djeci školskog uzrasta i osobama mlađe i srednje životne dobi.

U Republici Srpskoj do sada su od posljedica novog gripa umrla dva pacijenta.