Negira sve optužbe
22

Jedan od umiješanih u pokušaj ubistva Mateja Živkovića tvrdi da se vrši veliki pritisak na pravosuđe

S. Š.
Mjesto pucnjave na Dobrinji gdje je napadnut Matej Živković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mjesto pucnjave na Dobrinji gdje je napadnut Matej Živković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krajem novembra, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su proveli akciju "Kapital" koja se odnosi na pokušaj ubistva Mateja Živkovića. Tom prilikom je saslušan, u svojstvu osumnjičenih, Jasmin Hasić, koji se sada obratio redakciji portala Klix.ba.
U okviru akcije "Kapital", SIPA je tada saopćila da će u svojstvu osumnjičenog za pokušaj ubistva i napad na zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papir FBiH Mateja Živkovića biti ispitan Jasmin Hasić.

Tim povodom se sada oglasio i sam Hasić navodeći kako on nema nikakve veze sa ubistvom te da uopšte i ne zna ko je Živković.

"Ja ne znam ni ko je gospodin niti imam bilo kakve veze sa navodima koje mi se stavljaju na teret. Svjedoci koji su davali izjavu u SIPA-i, kao i supruga jednog od njih, najbolje znaju otkuda moja rukavica na mjestu gdje je napadnut gospodin Živković. Sve će se najbolje znati nakon vještačenja telefona koji su oduzeti u akciji 'Kapital'.", navodi Hasić u svom pismenom obraćanju.

Prema njegovim riječima, vrši se veliki pritisak na pravosudne institucije da se ovaj slučaj što prije riješi.

"Ja vam obećavam da ću tokom suđenja dokazati da ja nisam izvršilac ovog krivičnog djela koje mi se štima na sve moguće načine jer je vrši veliki pritisak na Kantonalno tužilaštvo KS i SIPA-u da se mora riješiti slučaj na bilo koji način", dodaje on.

Osim toga, kaže da od istražitelja SIPA-e i tužitelja traži samo da rade časno i pošteno jer optužuju "nedužnog čovjeka".

Inače, pokušaj ubistva Živkovića, zbog kojeg SIPA danas pretresa, odigrao se u martu 2022. godine na području sarajevskog naselja Dobrinja. Živković, inače zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, tada je ranjen sa više metaka. Današnja akcija provodi se na ukupno 11 lokacija na području Kantona Sarajevo, a osim Hasića, bit će ispitano još osoba ali u svojstvu svjedoka.