Sud BiH
43

Jedan od Radončićevih advokata udaljen iz sudnice i kažnjen sa 3.000 KM

SRNA
Dragan Barbarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Barbarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Barbarić, jedan od branilaca Fahrudina Radončića koji je pred Sudom BiH optužen za ometanje pravosuđa, udaljen je danas iz sudnice zbog nepoštivanja reda i bit će novčano kažnjen sa 3.000 KM.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović obrazložila je da je braniocu zbog ometanja reda u sudnici, osim na današnjem, izrečena opomena i na jednom od ranijih ročišta, prenosi Birn.

"Branilac je nekoliko puta upozoravan i nije se povinovao upozorenjima predsjednika Vijeća, te je ova odluka bila neminovna. Na početku pretresa sam sve stranke upozorila kako da se ponašaju u sudnici", rekla je Mašović i dodala da će o ovome obavijestiti Advokatsku komoru.

Po izlasku iz sudnice Barbarić je ocijenio da Sud krši pravo na odbranu.

Barbarić je prethodno unakrsno ispitivao svjedoka Ševku Čomora, nekadašnjeg službenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Na pitanje zašto je uz Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman, Azru Sarić i Sabahudina Žuju stavljen Radončićev broj za analizu posebnih istražnih radnji, svjedok je odgovorio da je rađena analiza za "taj broj", ali ne kako to branilac predstavlja.

Svjedok je potvrdio da je nalog za hapšenje Radončića izdat 22. januara prošle godine, ali da su on i kolege napravili procjenu da bude uhapšen 25. januara.

Branilac je pitao svjedoka da li mu je poznato da je Radončić 23. januara trebalo da putuje u Tursku, a Čomor je odgovorio da misli da su do tih informacija došli posebnim istražnim radnjama.

"Lično nisam tražio angažovanje Specijalne jedinice pri lišenju slobode. Direktor agencije je jedini ovlašten za tako nešto ili neko koga on ovlasti", rekao je svjedok, odgovarajući na pitanje branioca zbog čega su "specijalci" hapsili Radončića na auto-putu kada se vraćao iz Crne Gore.

Kada je riječ o Azri Sarić, svjedok je ispričao i da su postojale određene naznake da joj prijeti izvjesni Džibrić, ali da od toga nije bilo ništa.

Džibrić je, prema riječima svjedoka, sve izmislio kako bi se približio Sarićevoj.

Radončića, Dautbašića, Šahmanovu i Zijada Hadžijahića, optužnica tereti za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija u Prištini, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Čomor je posvjedočio i da se u ovom predmetu sa prijedlozima Tužilaštvu za određene radnje nije išlo putem pisarnice, kako bi se zaštitila tajnost istrage.

Odgovarajući na pitanje odbrane optuženog Dautbašića, svjedok je naveo da je snimak videonadzora sa hotela "Park" u Vogošći izuzet radi potvrde navoda Sarićeve da se sastajala sa Bilsenom Šahman, te da tom prilikom nije pominjala treće vozilo koje se vidi na snimku.

Svjedok je potvrdio da je za pretres Dautbašićevog stana postojala usmena naredba, te da je on zvao sudiju za prethodni postupak.

Nastavak suđenja planiran je za 26. april, kada će odbrana nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem svjedoka.