Uhapšen na Jahorini
57

Jedan od najtraženijih bjegunaca Mladen Samardžija ostaje u pritvoru još dva mjeseca

A. Ku.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor za još dva mjeseca Mladenu Samardžiji koji je početkom decembra prošle godine uhapšen na Jahorini, a koji je okarakterisan kao do sada najtraženiji bjegunac.
"Sud je 10. januara 2024. godine u predmetu Mladen Samardžija i drugi prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim je osumnjičenom Mladenu Samardžiji produžen pritvor za naredna dva mjeseca te isti po ovom rješenju može trajati najkasnije do 9. marta 2024. ili do nove odluke Suda", kazali su iz Suda BiH za Klix.ba.

Samardžija je 11. decembra uhapšen u okviru akcije "Tokio", a terete ga za počinjenje krivičnog djela "Organizirani kriminal", u vezi s krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnim drogama", "Pranje novca" i krivično djelo "Ometanja rada pravosuđa".

Međunarodna policijska agencija Europol objavila je svoje informacije o hapšenju Mladena Samardžije, koji je navodno pripadnik Kavačkog klana, odnosno kako iz ove agencije ističu, "vođa međunarodne organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokaina i heroina".

"Uhapšenu osobu traže slovenačke vlasti i pod istragom je zbog trgovine drogom i pranja novca. Vlasti vjeruju da je osumnjičeni regrutovao saučesnike i obezbijedio im vozila sa namjenski napravljenim skrivenim odjeljcima za prijevoz i prodaju kokaina i heroina. Potom bi zaradu oprali kupovinom nekretnina i luksuznih vozila", kazali su iz Europola ranije.

Tokom operativnih aktivnosti, organi reda zaplijenili su drogu, vatreno oružje i municiju, telefone, vozila, elektronsku opremu i više od 120.000 eura u gotovini.