Legendarni komandant
69

"Jedan i jedini" naziv je dokumentarnog filma o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu

A. P.
U prostorijama Općine Centar načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem ugovor o partnerskom odnosu u vezi sa realizacijom projekta snimanja dokumentarnog filma "Jedan i jedini" i štampanje knjige pod istim nazivom.

Naime, projekat će implementirati Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", a Općina Centar je za ovu namjenu iz budžeta izdvojila 10.000 maraka.

Tematika navedenog projekta je životno djelo generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, čiji je doprinos u odbrani naše domovine nemjerljiv.

Snimanje dokumentarnog filma će biti završeno do devetog mjeseca 2020. godine kada će biti upriličena premijera i promocija filma zajedno sa knjigom. Načelnik Ajnadžić je naglasio da je očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. Općina Centar stavila visoko na listu prioriteta.

"Sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi, ova lokalna zajednica snažno podržava", poručio je Ajnadžić.

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber" već nekoliko godina snima dokumentarne filmove koji prezentiraju mnoštvo nepoznatih činjenica i detalja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a sve vrijeme Općina Centar je pružala finansijsku podršku ovom udruženju.