Parlament BiH
2

Je li Špirić opsovao tokom sjednice Doma naroda dok se došaptavao sa Ademovićem?

V. K.
Kemal Ademović i Nikola Špirić (Screenshot: Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH)
Kemal Ademović i Nikola Špirić (Screenshot: Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održao je danas 3. redovnu sjednicu na kojoj su razmatrana brojna pitanja, a po njenom završetku uslijedio je zanimljiv razgovor između Kemala Ademovića i Nikole Špirića.
Naime, na kraju sjednice, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić objasnio je zastupnicima kako će se najvjerovatnije u četvrtak sazvati hitna sjednica Doma naroda na kojoj bi se raspravljalo o usvajanju budžeta.

"Sutra je zakazana sjednica Predstavničkog doma posvećena budžetu. Ako se ona završi usvajanjem budžeta, dobit ćete pozive i sazvat ćemo hitnu sjednicu Doma naroda u četvrtak sa početkom u 10 sati. Dobit ćete pozive, ali da budete spremni za četvrtak u 10 sati", rekao je Špirić.

To je naišlo na negodovanje nekih zastupnika koji su tražili pomjeranje termina na 12 sati. Međutim, Špirić je naglasio kako je termin u 10 prihvatljiv većini i da je zbog toga on i odabran.

"Deset sati je sasvim prihvatljivo. Žao mi je, vama možda odgovara 12, ali većina me zamolila da bude u 10. Meni odgovara svako vrijeme, ali nije do mene", poručio je Špirić.

Nakon toga, u raspravu se uključio i Kemal Ademović koji se došaptavao sa Špirićem.

"Samo on pravi problem.", poručio je Ademović na što je Špirić odgovorio "Ma boli te k...".

Na kraju, Ademović je rekao kako jedan od zastupnika spava do 12 te da zbog toga traži taj termin na što se Špirić nasmijao.

"To nisam znao", rekao je Špirić.

Inače, na današnjoj sjednici zastupnici nisu razmatrali pitanja akciza i smanjenja PDV-a.

"Ono što ja znam, je da je rok izmjene i dopuna Zakona PDV-u 31.12.2022. godine. Šta bismo dobili da smo usvojili zakone čiji je rok istekao. Nekad nas inicijative zastupnika dovode u apsurdnu situaciju", poručio je Špirić.