Primjer iz Bugarske
522

Je li Schmidt odlukama u izbornoj noći prekršio principe Evropskog suda za ljudska prava

V. K.
Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dok se bura zbog odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona još uvijek nije smirila, sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović naveo je primjer kako se s pravne strane ranije odnosilo prema svim izmjenama koje su donošene uoči izbora u državama.

Kao primjer kršenja prava na slobodne izbore, Vehabović je naveo slučaj iz Bugarske gdje je organizacija Ekoglasnost dobila spor protiv Bugarske upravo na pitanju oko kojeg se vode velike rasprave u Bosni i Hercegovini.

"Evropski sud za ljudska prava presudio je 6. novembra 2012. godine da je Bugarska prekršila pravo na slobodne izbore zbog kasnog usvajanja značajnih izmjena izbornog zakona", rekao je Vehabović.

Nakon toga, Vehabović se osvrnuo na tzv. Purcell princip, koji predstavlja američku doktrinu da se izborna pravila ne bi trebala mijenjati ukoliko je datum izbora blizu.

[TWITTER]1581677676213178368[/TWITTER]

"Purcell princip je pravni princip koji utvrđuje da sudovi ne bi trebali mijenjati izborna pravila u periodu neposredno prije izbora jer bi to moglo zbuniti birače i izborne zvaničnike. Ovaj princip je usvojio Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država", pojasnio je sudija.

Osim ovog slučaja, Vehabović je naglasio kako ovakva odluka može narušiti još nekoliko pravila.

"Konačno, iznenadna i nepredvidiva promjena pravila mogla bi narušiti Član 3 Protokola 1. Sud je utvrdio povredu tog člana i u slučaju Paschalidis, Koutmeridis i Zaharakis protiv Grčke", zaključio je Vehabović.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuo je izmjene izbornog zakona u izbornoj noći 2. oktobra što je naišlo na velike kritike brojnih zvaničnika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH i nacionalnog Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, a za isto bi se mogla odlučiti i SDA.