{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Je li Putin ohrabrio Dodika da nastavi protivljenje NATO putu BiH

Klix.ba
17.1.2019. u 22:58
137
348
Je li Putin ohrabrio Dodika da nastavi protivljenje NATO putu BiH
137
Je li Putin ohrabrio Dodika da nastavi protivljenje NATO putu BiH
Detaljne analize posjete predsjednika Rusije Beogradu i dolazak na prijem predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednice entiteta Repblika Srpska Željke Cvijanović, te lidera proruske koalicije u Crnoj Gori Demokratski front tek će uslijediti.
S obzirom na teme kratkog susreta Putina sa Dodikom i Cvijanović evidentno je da je glavna tema NATO.

Uoči posjete Srbiji Putin je dao intervju za srbijanske medije te između ostalog kazao da je politika Sjedinjenih Američkih Država i nekih drugih zapadnih zemalja na Balkanu destabilizirajuća, naglašavajući da je Crna Gora "povučena" u NATO.

Upravo je Dodik kazao Putinu da je cilj BiH da ide u NATO, ali da se on, njegova stranka i RS tome oštro protive. Protivila se Rusija i članstvu Crne Gore u NATO, ali bezuspješno. Ipak, vijest da je Vučić pozvao na doček Putina i lidere Demokratskog fronta, proruske i opozicione stranke u Crnoj Gori koja se protivila NATO članstvu, govori o donekle o savezništvu stranaka i političara koji su protiv članstva u NATO-u.

Kakav je savjet Putin uputio Dodiku vjerovatno će pokazati njegovi naredni politički potezi u BiH. Dodik se do sada pokazao kao najveći protivnik članstvu zemlje u NATO savezu, čak je to više zagovarao i od Aleksandra Vučića, koji ističe da je Srbija za vojnu neutralnost, dok paralelno njegova vojska ostvaruje sve intenzivniju saradnju sa Alijansom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE


S druge strane BiH je na važnom stepeniku ka aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP). SAD snažno podržava BiH na tom putu, pa je Mike Pompeo, državni sekretar pisao i članovima Predsjedništva da ubrzaju taj put. Evidentno je da će Dodik opstruirati te korake, ali se spominje i mogućnost novih sankcija lideru SNSD-a ukoliko bude blokirao put BiH u NATO.

Da li je Dodik dobio ohrabrenje od Putina da nastavi dosadašnju politiku ili će popustiti ostaje da se vidi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: