Ko će odgovarati
33

Je li Novalić obmanuo javnost: Savjetnik Gurbeta je predao sasvim pogrešno uvjerenje

Ervin Mušinović
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu je Muhamedu Gurbeti, razriješenom savjetniku predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, izdao "Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka", a ne "Uvjerenje o nekažnjavanju".
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jučer je saopćio kako je razriješio s mjesta savjetnika Muhameda Gurbetu nakon informacija iznesenih u javnosti vezanih za njegovu osuđujuću prošlost.

Novalić je u saopćenju za javnost naveo kako nikada nije bio upoznat o tome da je on osuđen te da jednostavno nije ni posumnjao, jer je Gurbeta "čak dostavio i uvjerenje suda s pečatom i potpisom, kojim se naglašava da nije osuđivan".

Premijer FBiH dostavio je medijima i uvjerenje koje je izdao Općinski sud u Sarajevu, a koje je Gurbeta priložio kabinetu predsjednika Vlade FBiH kao dokaz o tome da ima "čistu" prošlost.

Tim povodom od Općinskog suda u Sarajevu tražili smo da nam odgovore da li je Muhamed Gurbeta krivotvorio uvjerenje i kako je moguće da mu je Općinski sud u Sarajevu izdao uvjerenje s obzirom na to da je već dva puta osuđivan.

"Općinski sudovi u Bosni i Hercegovini, samim tim i Općinski sud u Sarajevu, nadležni su za izdavanje Uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka, dok su ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-ovi) nadležna za izdavanje Uvjerenja o nekažnjavanju. Riječ je o dva potpuno različita uvjerenja", rekli su nam u Općinskom sudu u Sarajevu.

Kako kažu, izdavanje Uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka propisano je članom 49. Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju koje je donijelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

"Istim je propisano da općinski/osnovni sud izdaje uvjerenje da se protiv fizičke ili pravne osobe koja podnosi zahtjev ne vodi krivični postupak pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Uvjerenje se izdaje nakon što se provjerom u bazi podataka, u CMS-u, utvrdi da se protiv fizičke, odnosno pravne osobe ne vodi krivični postupak pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Dakle, ovaj sud ne izdaje uvjerenja koja se odnose na kaznenu evidenciju, to jeste da li je neko osuđen ili ne, jer je isto u nadležnosti MUP-ova", kazali su iz Općinskog suda u Sarajevu.

Obrazac zahtjeva za izdavanje Uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka također je propisan Pravilnikom o unutrašnjem sudskom poslovanju. Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka se izdaje s ciljem dokazivanja da pred sudovima u BiH protiv NN osobe trenutno nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno, da ista nije potvrđena te da NN osobi u trenutku izdavanja Uvjerenja nije izrečena nepravomoćna, osuđujuća presuda za krivično djelo s propisanom kaznom zatvora do pet godina ili novčana kazna kao glavna kazna.

"Kada je riječ o vjerodostojnosti Uvjerenja koje ste dostavili u prilogu, uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da je Općinski sud u Sarajevu izdao predmetno uvjerenje osobi G. M. dana 8. augusta 2019. godine, a pod brojem 65 0 Kr 10767 19", rekli su nam iz Općinskog suda u Sarajevu.

Ovo pojašnjenje otvara priču o tome koliko je institucija i kabineta izabranih funkcionera pogrešno tretiralo "Uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka" kao "Uvjerenje o nekažnjavanju". Odnosno, koliko je savjetnika i državnih službenika angažovano i zaposleno u kabinetima funkcionera i državnim institucijama uprkos tome što su imali izrečene osuđujuće presude.

S obzirom na to da Općinski sud u Sarajevu nije mogao izdati uvjerenje o tome da li je Muhamed Gurbeta osuđivan postavlja se pitanje i o tome koliko premijer FBiH Fadil Novalić, koji tvrdi da je Gurbeta dostavio uvjerenje "kojom se naglašava da nije osuđivan", uopće poznaje propise.

U kompletnoj priči pogrešnog predstavljanja uvjerenja upitna je i odgovornost državnih službenika koji su radili na izradi rješenja o postavljanju Muhameda Gurbete za savjetnika.