Nove kombinatorike
123

Je li na pomolu nova većina u Kantonu Sarajevo: SDA, SBB i DF glasali o zaključku prema Vladi

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas je usvojen zaključak, kojim se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da uskladi sve svoje odluke koje su oborene na Ustavnom sudu FBiH.
Za zaključak, koji je predložio zastupnik SDA Aljoša Čampara je glasalo 18 zastupnika. No, još je zanimljivije to što su za ovu odluku ruke digli zastupnici SDA, dakle opozicije, zajedno sa zastupnicima SBB-a i DF-a, koji su dio vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevu.

Tako su zastupnici SBB-a i DF-a glasali suprotno od njihovih kolega iz koalicije, odnosno iz Naše stranke, NiP-a i SDP-a. Ujedno, glasanje za ovaj zaključak nagovijestilo je ono što se već iza kulisa priprema, a o čemu se javno tek "šapuće", a to je preslagivanje vlasti u KS.

Kako se približava kraj godine, a time i formiranje vladajuće koalicije na državnom nivou, sve su češći razgovori između navedenih političkih partnera o tome kako postići da se nakon formiranja novog Vijeća ministara BiH vlast formira po "vertikali".

To bi značilo da tri stranke iz FBiH koje su potpisale sporazum za državni nivo, a to su SDA, SBB i DF, budu vlast na nivou Kantona Sarajevo, a zajedno sa HDZ-om i na nivou Federacije.

Intenzivniji razgovori o realizaciji ovog cilja na federalnom nivou već sutra će se u u zgradi Parlamenta BiH voditi na relaciji SDA-HDZ. Dan kasnije za jedan pregovarački sto sjest će i predsjednici SDA, SBB-a i DF-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić.

Tako ostaje i da se vidi da li je današnja izjava Radončića o tome da će u SBB u ponedjeljak odlučiti hoće li biti dio vlasti u BiH ili ne samo blef ili dizanje političke cijene.