Na Trešnjici
18

Je li Goražde na korak bliže rješenju odlaganja otpada: Uspostavlja se nova privremena deponija

E. A.
Lokalitet Trešnjice u Goraždu određen je kao lokacija za privremeno odlaganje čvrstog komunalnog otpada sa područja grada, o čemu su nekoliko sati raspravljali vijećnici, gradonačelnik i nadležne gradske službe.
Tokom sjednice dozvoljeno je i obraćanje predstavnika Neformalne grupe građana koji već izvjesno vrijeme upozoravaju na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze stanovnici Goražda, posebno dijelova grada u blizini nelegalne deponije u Šišetima koja predstavlja ozbiljnu prijetnju po život i zdravlje stanovnika grada.

Naime, ova deponija je godinama uzrokom teških zagađenja vode i zemljišta, te sve češće i zraka zbog požara koji se sporadično pojavljuju na deponiji, o čemu je Klix.ba i ranije izvještavao.

U konačnici odluka je usvojena jednoglasno, a transport otpada, kako se danas čulo, trebao bi početi nakon što se na dijelu zemljišta određenom za izgradnju deponije, gdje je prije njenog uspostavljanja planirano otvaranje jedne kasete, postavi privremena sanitarna podloga, kojom će se spriječiti kontaminiranje zemljišta.

Tada bi trebalo biti prekinuto i višegodišnje odlaganje otpada na nelegalnu deponiju u Šišetima, međutim suštinsko je pitanje kada, kojim sredstvima i pod kojim uslovima će biti implementirana ova odluka što je u najvećoj mjeri i interesovalo vijećnike kao i pitanja šta do sticanja tih uvjeta kao i šta se dalje planira sa deponijom Šišeta.

Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba

"Odluka podrazumijeva odlaganje smeća na lokalitetu Trešnjica, cjelokupni projekat postoji i iz tog projekta smo izdvojili projekat odlaganja na jednoj kaseti koja ima garancije za odlaganje od 20 godina. Dok taj postupak ne prođe procedure, imamo i privremenu lokaciju na tom dijelu koja neće ugroziti tlo, sve će biti sanitarno propisano i u skladu sa zakonom, radili smo u saradnji sa IPSA institutom, sve je do kraja definisano. Na privremenu lokaciju se može odlagati maksimalno do 16 mjeseci", pojasnio je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Predstavnike Neformalne grupe građana koji su se obratili na sjednici zanimalo je, između ostalog, kako gradske vlasti namjeravaju stvoriti preduslove da se privremeno odlaganje otpada na lokaciji Trešnjice odvija kroz naselje Glamoč jer, tvrde da za to još uvijek nema adekvatne putne komunikacije.

"Razumijem ih, ovo je naš zajednički problem koji sam ja naslijedio kao gradonačelnik, raspravljamo i tražimo rješenja. U Glamoču traže obezbjeđenje asfaltnog puta, nećemo moći sve uraditi odmah, ali ćemo uraditi sve potrebno da ljudi steknu povjerenje", kaže Imamović.

Zaključak vijeća je, da se prilikom projektovanja prve kasete paralelno radi i na izgradnji pristupnog puta do lokaliteta Trešnjice.

Za izgradnju sanitarne deponije otpada u Trešnjici ukupno je potrebno osigurati 18 miliona KM, o čemu smo i ranije pisali, međutim u gradskoj upravi očekuju da će problem na određeno vrijeme biti riješen izgradnjom prve kasete i potrebne infrastrukture, za što je potrebno oko 6 miliona KM. Također započeli su i dogovore sa Svjetskom bankom.