64,9 posto akcija
4

Javno saslušanje o prodaji Rudnika Ljubija Prijedor

FENA
Odbor Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za privredu zakazao je za danas javno saslušanje o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude (RZR) Ljubija Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada RS-a je 12. aprila ove godine odlučila da se državni kapital u Ljubiji proda firmi Israeli investment group, procijenivši da su dali bolju ponudu od ArcelorMittala.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije Ljubije 92 miliona KM, a ArcelorMittal 63,6 miliona KM.

Dok zvaničnici SNSD-a navode da i Narodna skupština RS-a treba da prihvatiti kao povoljniju ponudu Israeli investment groupa, protiv je njihov koalicioni partner DNS, uz stav da je štetna za interese građana RS-a i da israeli investment group nema nikakva iskustva u oblasti rudarskih poslova.

"Ugovorom iz 2004. godine RŽR Ljubija se odrekao eksploatacionih prava pa je pitanje zašto se kupuje. Najvjerovatnije iz razloga komercijalne i špekulantske prirode i radi eventualne preprodaje atraktivnih nepokretnosti u Prijedoru, a koje su u vlasništvu RŽR Ljubija", rekla je nedavno šefica Kluba DNS-a u entitetskom parlamentu Spomenka Stevanović.

Taj ugovor iz 2004. godine odnosi se na formiranje zajedničkog preduzeća RŽR Ljubija i Mittala u kojem RŽR ima 49, a Mittal,51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća sa Mittalom, koje godinama uspješno posluje.

Na tvrdnje DNS-a direktor Israeli investment group Evgenij Zotov optužio je predsjednika DNS-a i bivšeg gradonačelnika Prijedora Marka Pavića da se iz ličnih interesa odgađa privatizaciju Ljubije i da nije tačna Pavićeva tvrdnja da se ta kompanija želi "dočepati" imovine Ljubije, čije nekretnine, postrojenja i oprema su procijenjeni na 24,1 milion, a kapital tog privrednog društva u prošloj godini bio je oko 82,8 miliona KM.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je također rekao da bi, ako Arcelor Mittal pokrene arbitražni spor protiv RS-a zbog prodaje državnog kapitala u Ljubiji, i taj bh. entitet onda mogao pred sudom da pokuša osporiti dijelove ugovora potpisanog s njima 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan po RS.

Optužio je i ArcelorMittal da je putem tzv. transfernih cijena dislocirao dobit van RS-a i raspolagao s cijelom dobiti, što je, tvrdi, utvrdila i Poreska uprava RS-a.

Ni opozicija ne podržava prodaju Ljubije izraelskoj firmi, a predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da bi, zbog namjere vlasti u RS-u da proda Ljubiju firmi Israeli investment group, ArcelorMittal mogao napustiti poslovanje u Prijedoru.

Čavić ističe da "štetnu" privatizaciju Ljubije želi da provede “jedna grupa avanturista, s vrlo sumnjivom prošlošću i bez ikakve istorije poslovanja“.

Najavio je i da će na javnom saslušanju iznijeti podatke do kojih je on došao u vezi s ovim poslom, te dodao da je nadležni sud odbacio navode da Mittal nije plaćao porez na dobit.

Vladajuću strukturu u RS-u je optužio da je dovela sadašnjeg direktora preduzeća Israeli investment gruopa Evgenija Zotova da zastupa interese Vlade i Ljubije u upravljačkim strukturama u zajedničkom preduzeću s Mittalom.

U javnosti se moglo čuti i da iza firme Israeli investment gruopa stoji kćerka Aria Livnea savjetnika predsjednika RS-a Milorada Dodika i Boško Šušnjar u čijem porodičnom vlasništvu je laktaška firma Eko Bel, što je Dodik odbacio kao netačno.

Konačnu riječ o prodaji dat će Narodna skupština RS-a.