Drugostepena odluka
63

Javno praćenje izricanja presude Karadžiću 20. marta u Vijećnici

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove će, kako je već i najavljeno, 20. marta u Hagu izreći presudu po žalbi Radovanu Karadžiću.

Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo će tim povodom u Vijećnici 20. marta, s početkom u 14.00 sati, organizirati javno praćenje izricanja presude u prisustvu udruženja žrtava, predstavnika stručne i akademske zajednice, međunarodnih organizacija kao i nevladinog sektora.

Nakon izricanja presude, prisutni će imati priliku da čuju pojašnjenja i mišljenja pravnih eksperata u vezi s izrečenom presudom i cjelokupnim pravnim procesom koji se vodio protiv Radovana Karadžića u Hagu.

Radovan Karadžić se teretio po dvije tačke optužnice za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća iz 2016. godine Radovan Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Organiziranje transparentnog praćenja izricanja presude još jedna je od aktivnosti u okviru mandata Informativnog centra o MKSJ Sarajevo, čime želimo pružiti blagovremenu informaciju javnosti o odlukama međunarodnog suda - saopćeno je iz Grada Sarajeva.