Više od osam mjeseci
291

Javni servisi BiH kriju podatke o naplati RTV takse dok je sistem naplate nezakonit

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Više od osam mjeseci prošlo je otkako javni servisi BHRT i RTV Federacije BiH televizijsku ili RTV taksu naplaćuju putem računa za električnu energiju, ali javnosti i dalje nisu dostupni podaci o naplati takse, eventualnom povećanju naplate i slično.

Proteklih mjeseci intenzivno smo pokušavali doći do informacija o naplati RTV takse. Kontaktirali smo BHRT kako bismo došli do podataka o tome koliko novca od RTV takse su uspjeli prikupiti od 10. septembra 2017. godine, kada je počela naplata RTV takse preko računa za struju. Preusmjerili su nas na Odjel RTV takse FTV-a gdje opet nismo dobili odgovor.

"Javite se Odjelu RTV takse. Nadam se da će vam poslati bilo kakav odgovor. Što se tiče BHRT-a, mi ćemo se javiti kad budemo imali šta da kažemo", odgovorili su nam iz BHRT-a na pitanje o taksi.

S druge strane, iako smo nekoliko puta poslali zvaničan upit Odjelu RTV takse FTV-a, nismo dobili nikakav odgovor. Šef ovog Odjela Denis Hajdarević kazao nam je samo kako on ne može davati nikakve informacije bez direktora.

Dok se javni servisi ne mogu dogovoriti o nadležnosti, prema Zakonu o javnom radio-televizijskom sistemu BiH, Odbor javnog RTV sistema BiH dužan je pratiti naplatu RTV takse. Međutim, iz Odbora također nemaju nikakve informacije za javnost. Član odbora, koji je želio ostati anoniman, nedavno je medijima kazao kako je Ugovor Elektroprivrede s Javnim servisima BiH zamišljan kao prijelazno rješenje.

Krajem prošle godine iz BHRT-a su nam odgovorili kako planiraju sastanak s Elektroprivredom, nakon kojeg bi trebalo biti poznato je li povećana naplata RTV takse te da li su građani BiH počeli poštivati zakonsku obavezu. Međutim, odgovore na pitanja o tome da li je održan sastanak te koji su zaključci sastanka nikad nismo dobili.

U međuvremenu je ustanovljeno kako način regulisanja naplate RTV takse uz račun za električnu energiju nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, kao ni drugom potrošačkom legislativom, zbog čega je Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH donijela Poseban izvještaj u vezi s novim modelom naplate RTV takse, kojim su date preporuke Elektroprivredi BiH. Zakon o zaštiti potrošača u BiH jasno je definisao da se računi za pružene usluge (isporuka energije, plina, grijanja) zatim telekomunikacijske, komunalne i druge usluge (RTV takse i slično) potrošaču moraju dostaviti odvojeno za svaku uslugu.

Elektroprivredi je preporučeno da korisnicima električne energije ispostavi račune odvojeno od bilo kojih usluga i taksi.

Fondacija Centar za javno pravo nedavno je objavila analizu o modelu naplate RTV takse uz račun od struje u kojoj navodi nekoliko nezakonitosti tog modela. Prva nepravilnost je što ovaj sistem naplate nema odobrenje Odbora javnog RTV sistema.

I pored brojnih nejasnoća o načinu naplate RTV takse te dosadašnjem izvještaju o naplati, iz BHRT-a i FTV-a ne žele se oglasiti.

Podsjećamo, RTV taksa počela se naplaćivati uz račune od struje kako bi se osnažio Javni RTV servis BiH koji se proteklih godina bori s nedostatkom finansijskih sredstava i opreme za normalno funkcionisanje.

Na osnovu ugovora koji su potpisali Javni RTV servis BiH i Elektroprivreda BiH, mjesečna taksa od 7,50 KM predstavlja porez na posjedovanje radijskog ili TV prijemnika, koji je regulisan državnim i entitetskim zakonima o javnom servisu.