{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih

F
25.8.2008. u 13:54
0
10
Javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih
0
Javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih
Ministar stambene politike Kantona Sarajevo Čedomir Lukić danas je istakao da je 29. august rok za dostavljanje aplikacija na javni poziv za mlade do 35 godina kojima će se omogućiti kupovina stana po povoljnijim uvjetima.
On je na pres-konferenciji pozvao sve zainteresovne aplikante da dostave dokumentaciju da bi komisija formirana od Vlade KS-a imala što veći broj zahtjeva. Dosad je, prema njegovim riječima, podneseno 30-ak aplikacija, a broj stanova kojima će se raspolagati u okviru ove dodjele je između 120 i 150 (lokacije u Vogošći i na Dobrinji).

Što se tiče pokretanja nove kolektivne stambene izgradnje i predinvestiranja, Lukić je kazao da je u ovoj godini izdvojeno 5,5 miliona KM i potpisano sedam sporazuma na šest općina KS-a. Trenutno, u projekt nisu uključene općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo, a na svim ostalim općinama postoje novi lokaliteti.

-Ovim sporazumima će se pokrenuti izgradnja oko 1.130 stanova, od kojih će se obezbijediti 300 stambenih jedinica za rješavanje pitanja prioritetnih kategorija, kupovinom stana po povoljnijim uslovima- kazao je Lukić.

Što se tiče cijene kvadratnog metra stana za mlade, Lukić kaže da još nije utvrđena u apsolutnoj vrijednosti. Na lokalitetu Rosulja, Fond za izgradnju je u okviru tendera koji je provođen za dodjelu zemljišta za izgradnju ponudio vrijednost od 1.450 KM po metru kvadratnom. Na lokalitetu Dobrinje V gdje će se pokrenuti izgradnja objekta E putem Kantonalnog stambenog fonda očekivana cijena kvadratnog metra stana će biti od 1.800 do 1.900 KM.

Ministar Lukić je reagirao na pojedine nekorektne navode da Uprava za stambena pitanja "nekoga istjeruje na ulicu iz stana, a nekome rješava stambeno pitanje".

-Uprava za stambena pitanja je organizaciona jedinica ovog ministarstva koja provodi postupke po zahtjevima koji su podneseni od nosilaca stanarskih prava i vlasnika stanova i u tom smislu nema nadležnosti da nekoga istjeruje po svojoj volji na ulicu ili nekome rješava stambeno pitanje, već joj je nadležnost da implementira imovinske propise- kazao je Lukić iznoseći otežavajuće okolnosti u njenom radu prije svega u smislu velikog broja podnesenih zahtjeva, te malog broja uposlenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: