Delegacije EU u BiH
0

Javni poziv za program Cjeloživotno učenje

FENA
U okviru programa Cjeloživotno učenje (Lifelong Learning) objavljen je javni poziv za podnošenje novih projektnih prijedloga za 2011. godinu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ukupni budžet javnog poziva iznosi 1.065 miliona eura.

Za neke od aktivnosti kojima se upravlja na centralizovani način (putem Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu u Briselu), pored aplikanata iz zemalja članica Programa, u pozivu mogu učestvovati i aplikanti iz trećih zemlja koje nisu članice Programa, uključujući i aplikante iz Bosne i Hercegovine.

Aplikanti iz trećih zemalja mogu učestvovati samo kao partneri (aplikaciju za projekt mora predati aplikant iz zemlje članice programa Cjeloživotno učenje). Maksimalni iznos sredstava koja u okviru projekta mogu biti dodijeljena partnerima iz trećih zemalja ne može preći 25.000 eura (za sve uključene partnere).

Učešće partnera iz trećih zemalja ima za cilj doprinos poboljšanju kvaliteta obrazovanja i obuke u Evropi. Program Cjeloživotno učenje je program Evropske unije za oblast obrazovanja i stručnog osposobljavanja.

Program se sastoji od potprograma: Comenius (podrška predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju) Erasmus (podrška visokoškolskom obrazovanju) Leonardo da Vinci (podrška stručnom obrazovanju i usavršavanju) Grundtvig (podrška obrazovanju odraslih).

Pored navedenih, program Cjeloživotno učenje uključuje i Transverzalni program (koji podržava navedene potprograme u nastojanjima da ostvare najbolje rezultate putem saradnje i inovacija u području cjeloživotnog učenja, stranih jezika, razvoja inovativnih informatičkih i komunikacijskih tehnologija, širenja i korištenja rezultata), te program Jean Monnet (podržava unapređenje podučavanja i istraživanja o temi evropskih integracija u visokoškolskim institucijama u zemljama Evropske unije i van nje).

U programu Cjeloživotno učenje mogu učestvovati svi učesnici obrazovnog procesa na svim nivoima, kao što su učenici, studenti, nastavno i nenastavno osoblje, obrazovne institucije, ustanove za stručno obrazovanje i osposobljavanje, neprofitne i nevladine organizacije, udruženja učenika, roditelja i nastavnika, preduzeća, organizacije i pojedinci uključeni u obrazovanje odraslih.

Aktivnosti koje su otvorene za učešće bh. aplikantima u okviru objavljenog javnog poziva su aktivnosti multilateralnih projekata i multilateralnih mreža unutar potprograma Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci i Grundtvig, za koje je rok za predaju projektnih prijedloga 28. februara (12 sati po centralnoevropskom vremenu).

U okviru objavljenog javnog poziva aplikanti iz BiH mogu učestvovati i u sljedećim aktivnostima Transverzalnog potprograma: multilateralne mreže - politika, multilateralni projekti i multilateralne mreže - jezici, multilateralni projekti i multilateralne mreže - informacione i komunikacijske tehnologije, multilateralni projekti - valorizacija, za koje je rok za predaju projektnih prijedloga 31. marta (12 sati po centralnoevropskom vremenu).

Aplikanti iz BiH mogu učestvovati i u potprogramu Jean Monnet, za koji je rok za predaju projektnih prijedloga 15. februara.