{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javni poziv za program Cjeloživotno učenje

F
1.2.2011. u 11:24
0
1
Javni poziv za program Cjeloživotno učenje
0
Javni poziv za program Cjeloživotno učenje
U okviru programa Cjeloživotno učenje (Lifelong Learning) objavljen je javni poziv za podnošenje novih projektnih prijedloga za 2011. godinu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.
Ukupni budžet javnog poziva iznosi 1.065 miliona eura.

Za neke od aktivnosti kojima se upravlja na centralizovani način (putem Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu u Briselu), pored aplikanata iz zemalja članica Programa, u pozivu mogu učestvovati i aplikanti iz trećih zemlja koje nisu članice Programa, uključujući i aplikante iz Bosne i Hercegovine.

Aplikanti iz trećih zemalja mogu učestvovati samo kao partneri (aplikaciju za projekt mora predati aplikant iz zemlje članice programa Cjeloživotno učenje). Maksimalni iznos sredstava koja u okviru projekta mogu biti dodijeljena partnerima iz trećih zemalja ne može preći 25.000 eura (za sve uključene partnere).

Učešće partnera iz trećih zemalja ima za cilj doprinos poboljšanju kvaliteta obrazovanja i obuke u Evropi. Program Cjeloživotno učenje je program Evropske unije za oblast obrazovanja i stručnog osposobljavanja.

Program se sastoji od potprograma: Comenius (podrška predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju) Erasmus (podrška visokoškolskom obrazovanju) Leonardo da Vinci (podrška stručnom obrazovanju i usavršavanju) Grundtvig (podrška obrazovanju odraslih).

Pored navedenih, program Cjeloživotno učenje uključuje i Transverzalni program (koji podržava navedene potprograme u nastojanjima da ostvare najbolje rezultate putem saradnje i inovacija u području cjeloživotnog učenja, stranih jezika, razvoja inovativnih informatičkih i komunikacijskih tehnologija, širenja i korištenja rezultata), te program Jean Monnet (podržava unapređenje podučavanja i istraživanja o temi evropskih integracija u visokoškolskim institucijama u zemljama Evropske unije i van nje).

U programu Cjeloživotno učenje mogu učestvovati svi učesnici obrazovnog procesa na svim nivoima, kao što su učenici, studenti, nastavno i nenastavno osoblje, obrazovne institucije, ustanove za stručno obrazovanje i osposobljavanje, neprofitne i nevladine organizacije, udruženja učenika, roditelja i nastavnika, preduzeća, organizacije i pojedinci uključeni u obrazovanje odraslih.

Aktivnosti koje su otvorene za učešće bh. aplikantima u okviru objavljenog javnog poziva su aktivnosti multilateralnih projekata i multilateralnih mreža unutar potprograma Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci i Grundtvig, za koje je rok za predaju projektnih prijedloga 28. februara (12 sati po centralnoevropskom vremenu).

U okviru objavljenog javnog poziva aplikanti iz BiH mogu učestvovati i u sljedećim aktivnostima Transverzalnog potprograma: multilateralne mreže - politika, multilateralni projekti i multilateralne mreže - jezici, multilateralni projekti i multilateralne mreže - informacione i komunikacijske tehnologije, multilateralni projekti - valorizacija, za koje je rok za predaju projektnih prijedloga 31. marta (12 sati po centralnoevropskom vremenu).

Aplikanti iz BiH mogu učestvovati i u potprogramu Jean Monnet, za koji je rok za predaju projektnih prijedloga 15. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: