Najvažniji izazovi
0

Javni poziv "Smart Sarajevo" zatvoren, u toku glasanje za najbolji projekt

FENA
Panorama Sarajeva (Foto: E. H./Klix.ba)
Panorama Sarajeva (Foto: E. H./Klix.ba)
Javni poziv "Smart Sarajevo" je zatvoren i prijedlozi se više ne prihvataju, saopćeno je danas iz Pres-službe Grada Sarajeva.

Sljedeći korak u procesu je glasanje građana za prijedloge koji im se najviše dopadaju i koji su ocijenjeni kao prihvatljivi za ovaj javni poziv.

Glasanje je počelo 24. jula i trajat će do 20. augusta ove godine.

Prijedlog, koji sakupi najveći broj glasova, ući će u uži izbor.

Inicijativu Smart Sarajevo su pokrenuli Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekti će tretirati najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje koje je provedeno u martu ove godine.

Fond za projekte je veći od 800.000 KM.

Prijavljivanje na javni poziv i ocjenjivanje prijavljenih projekata vrši se i kroz novu digitalnu platformu consul.sarajevo.ba.

Riječ je o testnoj platformi u okviru primjene pametnih riješenja koja će u narednom periodu biti efikasan način komunikacije između Grada Sarajeva i građana.

"Da bismo obezbijedili jednako vrijeme za glasanje za sve podnešene prijedloge, uključujući one podnešene poštom, te naknadno dodane na ovu platformu - glasovi podrške koje su neki prijedlozi do 24. jula sakupili, neće se računati u glasanju. Računati će se samo glasovi na anketi koja se nalazi na ovom linku, navodi se u saopćenju.

U međuvremenu, UNDP, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad ocijeniti će sve prihvatljive prijedloge, te će lista odabranih biti predstavljena na javnom događaju krajem avgusta.

Građanima je upućen poziv da glasaju za prijedlog za koji misle da je važan i koji će napraviti Sarajevo pametnijim gradom!

Inicijativa Smart Sarajevo ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja.

Stvaranje pametnijeg grada počinje razumijevanjem potreba i želja ljudi i pronalaženjem inovativnih rješenja i ideja koje bi pomogle u njihovom ispunjavanju.

Poziv je bio otvoren za nevladine organizacije, privatne kompanije, javne obrazovne institucije, škole, tehnološke centre i sve druge organizacije.

Vrijednost pojedinačnih projekata je maksimalno 85.000 konvertibilnih maraka, navodi se u saopćenju.