Rok do 19. oktobra
38

Javni poziv građanima u KS za zaključenje vansudskih nagodbi

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević kazao je da je javni poziv za zaključivanje ugovora o vansudskoj nagodbi za izvršenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa u KS otvoren do 19. oktobra ove godine.

"Preostalo je još nekih osam dana, odnosno sljedeća sedmica i pozivam građane koji imaju interesa da se prijave, odnosno podnesu odgovarajuću dokumentaciju propisanu javnim pozivom kako bi mogli ostvariti svoja prava, te da bi se u ovoj godini mogao riješiti što veći broj tih vansudskih nagodbi", izjavio je Kovačević za Fenu dodajući da se to odnosi na građane koji imaju izvršenje i pravosnažne presude po radno-pravnom statusu u KS.

Prema projekcijama ovog ministarstva, kako je dodao Kovačević, ukupan dug po ovim izvršenjima iznosi oko 30 miliona KM i tu se radi o glavnici, a kamate su još dodatno.

Vansudska nagodba kao jedan od modela isplate po pravosnažnim presudama donesenim na osnovu tužbi iz radnog odnosa omogućava da se regulišu isplate potraživanja i rezultira značajnim budžetskim uštedama.

Osim ekonomskog razloga, postoji i onaj, kako kaže ministar, ljudski uzimajući u obzir da im svakodnevno pristižu zahtjevi ljudi koji traže svoje novce, imaju teške životne priče, bolesti i slično, a nisu u poziciji da ih isplate jer sredstva nisu dostatna u budžetu KS za tako nešto.

"Ono na šta smo zakonski obavezni jeste da 0,3 posto od naših godišnjih prihoda koristimo za izmirenje obaveza po ovakvim i sličnim namjenama. Mi to radimo i ove godine je to bilo 2,6 miliona KM, ali to ne rješava veliki broj ljudi, posebno uzimajući u obzir da se tu isplaćuju i zatezne kamate itd. Putem javnog poziva htjeli da vidimo zainteresovanost građana za takvo nešto, a onda ćemo nastojati da kroz rebalans budžeta KS izdvojimo sredstva i probamo sistemski da rješavamo ovaj veliki problem. Nastojat ćemo da saniramo što veći broj potraživanja građana prema KS koja su vrlo skupa i eksponencijalno rastu", kazao je Kovačević.

Za ovu namjenu vlade su u predhodnom periodu pored zakonski obaveznih 0,3 posto izdvajale i dodatna sredstva shodno mogućnostima, ali sve je to, naglašava Kovačević, sporo i neefikasno, a značajan dio tih obaveza se ne riješava.

"Također, zatezne kamate od 12 posto u suštini gomilaju jedan veliki dug u KS koji smo se mi opredjelili da saniramo u što je moguće kraćem vremenskom periodu, kako bi u suštini sredstva koja imamo na raspolaganju uložili u stvari koje su produktivne i korisne za naše društvo", istakao je Kovačević.

Što se tiče projekcija, odnosno priprema budžeta KS za 2020. ministar Kovačević navodi da je završnoj fazi.

"Od svih naših budžetskih korisnika, izuzev Univerziteta u Sarajevu, dobili smo zahtjeve. Univerzitet u Sarajevu je malo specifična priča jer pokušavamo da ga 'apsorbiramo' u budžet KS na ispravan način i nadamo se da će to teći ispravno i u skladu sa rokovima propisanim zakonom. Ono što je ključno jeste da smo se opredijelili u tom budžetu i nadam se da ćemo tako izaći pred Skupštinu KS, da pokušamo da identificiramo ključne probleme građana KS i tako odredimo prioritete u njihovom rješavanju u 2020. godini", dodao je ministar Kovačević.