Odluka Kriznog štaba
19

Javni i privatni vrtići na području RS-a neće raditi od ponedjeljka

Dž. L.
Igor Radojičić (Foto: D. S./Klix.ba)
Igor Radojičić (Foto: D. S./Klix.ba)
Krizni štab za vanredne situacije u Banjoj Luci potvrdio je današnje informacije Ministarstva zdravstva Republike Srpske o nova dva slučaja koronavirusa u našoj zemlji, kazavši kako je za očekivati povećanje oboljelih od virusne infekcije Covid-19 svakog dana.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić kazao je kako su novi zaraženi u direktnom srodstvu sa ranije zaraženim osobama kod kojih je jučer potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

"Ono što je dobro, jeste da se ne radi o nekom novom žarištu", kazao je Radojičić te nastavio: "Veći broj osoba nalazi se na testiranju i realno je očekivati da raste broj oboljelih, kao i u zemljama regiona. Nema razloga za nervozu i paniku. Pozivam naše građane da disciplinovano poštuju sve mjere koje preporučujemo".

Krizni štab RS-a donio je odluku o prekidu rada centara za predškolsko obrazovanje, tako da na području ovog entiteta od ponedjeljka neće raditi ni javni ni privatni vrtići.

Radojičić je dodao kako su omogućili čuvanje stotinu mališana u ponedjeljak za roditelje koji se ne mogu organizovati. Ovi mališani će biti raspoređeni na čuvanju u četiri javna vrtića.

Nakon današnje sjednice Kriznog štaba RS-a saopćeno je kako je na Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka trenutno 289 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a u protekla 24 sata 13 pacijenata javilo se ljekarima sa simptomima sličnima gripi.

Trenutno je u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 571 osoba koja je doputovala iz područja zahvaćenih virusom Covid-19, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 147 osoba. Također, na UKC-u Banja Luka u izolaciji je pet pacijenata.