Čestitka za 1. mart
14

Javni gradski prijevoz u Banjoj Luci poskupio za sedam posto

Piše: M. N.
Nakon što je gorivo u BiH poskupjelo za 18 feninga po litru, prijevoznici u Banjoj Luci su tražili povećanje cijena karata za javni gradski prijevoz i od 1. marta građani ovog grada će plaćati skuplje karte.

Prijevoznici su tražili od Grada Banja Luka da se povećaju cijene za 12 posto, ali je analizom Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za privredu i Komisije za korporativno upravljanje Grada Banja Luka utvrđeno da povećanje ne može biti veće od sedam posto.

Cijena pojedinačne karte uvećana je za 0,20 KM i od 1. marta iznosi 1,80 KM. Povećanje cijene mjesečnih karata na grupi linija za penzionere iznosit će jednu marku te će penzioneri umjesto dosadašnjih 13 izdvajati 14 KM, a studenti ć umjesto 28 KM mjesečnu kartu za grupu linija plaćati 30 KM.

Cijena mjesečne radničke karte na grupi linija bit će 44 KM (umjesto sadašnjih 39,50 KM), a jedinstvene radničke 60,50 maraka. Jedinstvena mjesečna karta za studente košta 40, a za penzionere 21,50 KM.

Kako je saopćeno iz Grada Banja Luka, korekcija se ne odnosi na invalide I i II kategorije i porodice poginulih boraca, kojima cijena mjesečne karte ostaje i dalje 13 KM na grupi linija.

U Banjoj Luci prijevoz vrši sedam preduzeća: Autoprevoz a.d., Bočac-turs d.o.o, Central-kompani d.o.o, Pavlović-turs d.o.o, Rale-turs d.o.o, Žak-turs d.o.o. i Aldemo-turs d.o.o. Prijevoz vrše na pet grupa linija, a s ovim kompanijama je potpisan ugovor na sedam godina koji važi do 31. decembra 2020. godine.