Sarajevo
0

Javni gradski prijevoz opet u funkciji

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što je sinoć generalni direktor KJKP GRAS-a Šaćir Boškailo obavijestio javnost da je prekinut štrajk radnika javnog gradskog saobraćaja, vozila su nedugo zatim puštena u promet.

U glavnom gradu jutros se normalno odvijao javni saobraćaj, a razlog prekida generalnog štrajka je sporazum koji je jučer poslijepodne Sindikat GRAS-a postigao sa Vladom Kantona Sarajevo i Upravom preduzeća.

U njemu se navodi da će do određenog roka biti izmirene obaveze prema radnicima, koje između ostalog uključuju isplatu doprinosa te nabavku novih vozila.

Podsjećamo, radnici Gradskog saobraćaja jučer su u četiri sata na Dan Grada Sarajeva stupili u generalni štrajk, tražeći ispunjenje sindikalnih zahtjeva odnosno podmirenje dugovanja firme prema uposlenicima GRAS-a po raznim osnovama, zatim realizacija devet zaključaka Vlade KS od 21.11. 2008. godine, a koji se odnose na rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate; nabavka vozila i rezervnih dijelova; remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja te primjena Kolektivnog ugovora.

Iako su se predstavnici Sindikata radnika zaposlenih u GRAS-u izvinili svim građanima Kantona Sarajevo što su štrajkom tražili svoja radnička prava, jučer su stigle brojne osude na ovaj čin.