BiH
0

Javni emiteri bez sredstava za digitalizaciju

SRNA
Rudo Vidović
Rudo Vidović
Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović rekao je da javni emiteri u BiH neće dobiti ni fening za proces digitalizacije, koji je međunarodna obaveza, jer nema tijela koje bi vodilo računa o utrošku tog novca.

U Ministarstvu transporta i komunikacija odlučili su da posude dva miliona KM za nabavku digitalnih tahografa, dok će 4,3 miliona KM namijenjenih za digitalizaciju stajati na računu u očekivanju formiranja posebne komisije, pišu "Nezavisne novine".

Vidović je rekao da dva miliona KM od viška prihoda RAK-a za 2009. godinu još nisu dodijeljena za uvođenje digitalnih tahografa, i da očekuje da će to već na narednoj sjednici Savjeta ministara biti razmatrano zbog rokova za uvođenje tih uređaja.

On je podsjetio da do 1. januara 2011. godine prevoznici moraju imati digitalne tahografe ako žele da voze po Evropi, a ova obaveza postoji u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

On smatra da zbog izdvajanja za tahografe nisu oštećeni javni emiteri u BiH (s obzirom da je taj novac trebalo da ide za telekomunikacije, odnosno digitalizaciju). On je dodao da je odobreno od viška prihoda RAK-a za 2008. godinu 4.320.000 KM za digitalizaciju radiodifuzije. 

Vidović je istakao da im ta sredstva "neće biti prebačena jer ne postoji korporacija kao četvrti subjekt javnog RTV sistema BiH, pa odluka podrazumijeva formiranje posebne komisije".