Afera za aferom
201

Javne nabavke u pandemiji i preporuka EU: Zašto FBiH medicinsku opremu nije kupovala bez posrednika

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Jedan od gorućih problema u našoj zemlji posljednjih desetak godina su javne nabavke, a pandemijsko suspendovanje nadležnog zakona ili ono što su odgovorne osobe u FBiH željele napraviti od njega dovelo je do erupcije afera i novih slučajeva zloupotrebe javnih sredstava. Najgore od svega je da su ignorisane i preporuke EU.

Znajući kakvu paniku je izbijanje pandemije koronavirusa napravilo, posebno gledajući slike iz sjeverne Italije i kolaps zdravstvenog sektora, Evropska unija preporučila je zemljama članicama da medicinsku opremu nabavljaju bez posrednika, što je velika većina i ispoštovala.

Manje afere zbog nepoštovanja prepruka desile su se u Finskoj i začudo u Sloveniji, što je rezultiralo i sukobom premijera Janše i javne televizije. Zanimljivo je da je susjedna Hrvatska ispoštovala preporuke te medicinsku opremu i zaštitna sredstva kupovala direktno bez posrednika u Kini.

I zaista, zar ne bi institucije javnog zdravstva, cjelokupni sistem državne uprave trebao biti dovoljno kapacitiran da kupuje vrijednu medicinsku opremu, kao što su respiratori bez posrednika. A i da nisu dovoljno kapacitirani, nije isto platiti vanjskog stručnog saradnika nekoliko hiljada KM i uvoziti robu preko posrednika koji će uzeti milionsku maržu.

Bosna i Hercegovina, koja se želi prometnuti u narednu fazu svog evropskog puta, dobiti kandidatski status, možda je mogla, iako to zvuči naivno, neke EU vrijednosti pokazati u toku pandemije i ispoštovati jednu od preporuka koja za nju nije obavezna, ali bi bila znakovita.

Federacija BiH to naravno nije uradila, medicinska sredstva, vrijednu opremu i ko zna šta sve ne u vrijeme pandemije kupovala je preko domaćih posrednika, a neke afere već su predmet istraga nadležnih organa.

Vrijeme koje je ispred nas otkrit će tek dio gubitka, odnosno prekomjernog trošenja koje bi bilo izbjegnuto da je ispoštovana jedna inteligentna i dobronamjerna preporuka. I dalje će sve ići "prema zakonu", ali mimo logike.

Na upit portala Klix.ba o posljednjim aferama u vezi s javnim nabavkama u pandemiji, ali i ranijim preporukama iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini su kazali da pomno prate dešavanja u zdravstvenom sektoru, kao i djelovanje vlasti u BiH.

"Prošlog mjeseca pozdravili smo potpisivanje Sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih protumjera koji ugovornim stranama omogućava bolji pristup hitno potrebnim medicinskim protumjerama po najpovoljnijim tržišnim cijenama.Podsjećamo da kada je riječ o bilo kakvom utrošku javnih sredstava, transparentnost i odgovornost su neosporivi principi EU koji ne smiju biti ugroženi čak ni u vanrednim okolnostima", kazali su.

Sve odluke vezane za pandemiju moraju biti transparentne, dodaju, te podložne nadzoru i odgovornosti.

"Bilo kakve sumnje na zloupotrebe sredstava moraju uredno istražiti nadležna tijela. Od najvećeg je značaja da Zakon o javnim nabavkama bude usklađen s evropskim zakonom te pozivamo vlasti u BiH da po tom pitanju odmah poduzmu sve potrebne korake", kazali su iz Delegacije za Klix.ba.