Komisija PSBiH
2

Javne nabavke i dalje problem u funkcionisanju institucija BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Problemi u sprovođenju javnih nabavki jedan su od razloga zbog kojih je Ured za reviziju institucija BiH dodijelio mišljenje sa rezervom i skretanjem pažnje za deset institucija, što je potvrdila i današnja rasprava u Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija za finansije i budžet razmatrala je revizorske izvještaje sedam institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom, osim izvještaja za Tužilaštvo BiH zbog nedolaska lica ovlaštenih za odgovaranje na pitanja članova Komisije.

Predstavljajući revizorski izvještaj za Ministarstvo sigurnosti BiH član Komisije Damir Bećirović iz DF-a konstatovao je da je ovo ministarstvo za 2016. godinu dobilo izvještaj sa rezervom iako je izvještaj sličan ranijim kada je Ministarstvo dobijalo pozitivno mišljenje.

Kao neke od problema evidentiranih u revizorskom izvještaju, Bećirović je naveo javne nabavke i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić konstatovao je da su u revizorskom izvještaju odvojeno posmatrani finansijski izvještaj i izvještaj o usklađenosti propisa.

"Finansijski izvještaj je čist, dok određena rezerva postoji za izvještaj o usklađenosti propisa", objasnio je Mektić.

On kaže da Ministarstvo sigurnosti proteklih 10 godina nije uspjelo da osigura izmjenu zakona o platama koje bi omogućile donošenje podzakonskih akata u policijskim agencijama o isplati dodatka policijskim službenicima, što je jedna od zamjerki revizora.

Kada je riječ o donošenju pravilnika o sistematizaciji, Mektić je istakao da Reformska agenda ne predviđa povećanje radnih mjesta, dok Ministarstvo sigurnosti stalno dobija nove obaveze za čije je sprovođenje potrebno zapošljavanje novih ljudi.

Mektić je zaključio da je Ministarstvo sigurnosti spremno ispuniti sve revizorske nalaze koji se tiču javnih nabavki.

Mišljenje sa rezervom dobila je i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a osnov za ovakvo mišljenje bila je isplata policijskih dodataka.

Direktor SIPA-e Perica Stanić rekao je da izvještaj objektivno prikazuje situaciju u Agenciji, ali da se ne smatraju odgovornim za osnov za mišljenje sa rezervom.

Ističući da već devet godina ne postoji odgovarajući podzakonski akt Vijeća ministara, Stanić je rekao da SIPA isplaćujući ovaj dodatak ne prekoračuje dozvoljeni budžetski okvir.

"Veća bi bila šteta kad ne bi isplaćivali policijski dodatak jer bi bili suočeni sa tužbama policijskih službenika, a treba računati i da bi bili demotivisani za obavljanje radnih zadataka", dodao je Stanić.

Revizorski izvještaj za Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH predstavila je članica Komisije Aleksandara Pandurević iz SDS-a, navodeći kao veliki problem plaćanje zakupa prostorija za smještaj Agencije u Banjoj Ludi, te planiranu izgradnju poslovne zgrade za ovu instituciju.

"Projektom je planirana izgradnja u Banjoj Luci 30.000 metara kvadratnih, a sada Agencija koristi dvije hiljade metara kvadratnih", rekla je Pandurevićeva, koja je ukazala i na problem palih tendera za nabavku pasoša.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Arif Nanić, koji je ovu funkciju preuzeo u maju, rekao je da je svjestan problema sa kojima se suočava ova institucija i izrazio uvjerenje da će revizorski izvještaj za 2017. godinu biti bolji.

Prema njegovim riječima, površina planiranog objekta smanjena je na 10.000 metara kvadratnih i u Agenciji sve rade da ostane na snazi građevinska dozvola za njegovu izgradnju.

"Sa nabavkom pasoša ima problema kada je riječ o tenderima i zakonu o javnim nabavkama, o čemu ćemo dostaviti izvještaj Vijeću ministara", dodao je Nanić.

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma razmatrala je i revizorske izvještaje za Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije BiH.