{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna uprava u BiH bliža građanima

F
10.2.2009. u 16:39
0
1
Javna uprava u BiH bliža građanima
0
Javna uprava u BiH bliža građanima
Na web stranici Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH www.parco.gov.ba postavljena je aplikacija "Interaktivna mapa uprave", koja korisnicima Interneta daje informacije o tome koje institucije i na koji način pružaju usluge građanima i poslovnoj zajednici.
Mapa sadrži informacije o vrsti i postupku ostvarivanja usluga javne uprave, kao i nadležnim institucijama, svrstane u osam kategorija na nivou entiteta i Brčko Distrikta BiH, te u tri kategorije na nivou BiH.

U sadržaj mape uvršeno je oko 250 web adresa institucija u BiH, čime se, osim povezivanja na izvor informacije, vrši i promocija institucija uprave.

Informacije su prikupljane iz zvaničnih izvora, tako mapa sadrži informacije o izdavanju ličnih dokumenata, pravima iz radnog i penzionog odnosa, socijalne i zdravstvene zaštite, zaštite potrošača.

Tu su i informacije o viznom režimu, CEMT dozvolama za prijevoznike, aviolinijama, investicijama u BiH, kao i makroekonomski pokazatelji i opće informacije o četiri upravna nivoa u BiH.

Projekt interaktivne mape realizovan je uz finansijsku podršku Odjeljenja za međunarodni razvoj vlade Velike Britanije, dok je programsku aplikaciju izradio Prime Communications, a cjelokupan sadržaj je dostupan na latinici, ćirilici i engleskom jeziku.

Većina web linkova u sadržaju mape na engleskom jeziku pruža informacije na jezicima u službenoj upotrebi u BiH, jer veliki broj institucija na web stranicama nema sadržaj na engleskom jeziku.

Također, za informacije na web stranicama uvrštenim u tekst mape, odgovorne su institucije o čijim stranicama je riječ.

Ured koordinatora će ažurirati podatke u sadržaju mape četiri puta godišnje. Sve institucije, a naročito građani dobrodošli su da sugestijama doprinesu poboljšanju kvaliteta mape.

Interaktivna mapa je pionirski doprinos objedinjavanju informacija o uslugama javne uprave na jednom mjestu i projekt koji će Ured kontinuirano usavršavati.

Izvedbu ovog projetka otežala je činjenica da se način ostvarivanja pojedine usluge razlikuje ne samo između upravnih nivoa (države, entiteta i Distrikta), već i unutar jednog upravnog nivoa, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Link: http://parco.gov.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: