Tuzla
0

Javna tribina o euroregiji Dunav-Drava-Sava

FENA
Međunarodni forum Bosna danas je na javnoj tribini tematizirao Primjer euroregije Dunav-Drava-Sava, kroz prizmu apliciranja na evropske pretpristupne fondove.

O ovome su govorili ekonomski stručnjaci i potencijalni korisnici pomoći pretpristupnih fondova.

Osim naše zemlje, među državama korisnicima su Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Od naše spremnosti, ali i prekogranične saradnje zavisi koliko ćemo sredstava dobiti, rečeno je na tribini.

Uporedo globalizaciji odvija se širenje i jačanje Evropske unije. U tom su procesu od iznimnog značaja odnos i saradnja regiona susjednih država.

Ovakvom saradnjom postižu se razvoji infrastrukure, privrednih djelatnosti, potom zaštita okoliša, tehničko-tehnološki napredak.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli dr. Muharem Klapić navrh stavlja osiguravanje stabilnosti regiona, ali i nove, kvalitetnije uvjete njegovog razvoja. Početkom 80-ih usvojena je Konvencija o prekograničnoj saradnji, a koja se od 1990., kroz tri serije, primjenjuje kroz set program INTERREG.

Kantonalna privredna komora Tuzla članica je Euroregije Dunav-Drava-Sava od njenog postanka '98. godine, i osim što je osnivač trenutno predsjedava njenim izvršnim odborom.

Projekt prekogranične saradnje regionalni je program Evropske unije. Ne smije se zaboraviti da Unija, prednjači po učešću u ukupnom GDP-u, uvozu, izvozu, ali i po efektima stope rasta GDP-a. Projekt pokriva zemlje zapadnog Balkana, a korisnici su državne, regionalne i lokalne vlasti i uredi državnih institucija regiona, kao i neprofitne organizacije koje imaju pravo pristupa pomoći iz projekta Instrument za pretpristupnu pomoć.