{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javna tribina o euroregiji Dunav-Drava-Sava

F
16.9.2008. u 19:21
0
0
Javna tribina o euroregiji Dunav-Drava-Sava
0
Javna tribina o euroregiji Dunav-Drava-Sava
Međunarodni forum Bosna danas je na javnoj tribini tematizirao Primjer euroregije Dunav-Drava-Sava, kroz prizmu apliciranja na evropske pretpristupne fondove.
O ovome su govorili ekonomski stručnjaci i potencijalni korisnici pomoći pretpristupnih fondova.

Osim naše zemlje, među državama korisnicima su Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Od naše spremnosti, ali i prekogranične saradnje zavisi koliko ćemo sredstava dobiti, rečeno je na tribini.

Uporedo globalizaciji odvija se širenje i jačanje Evropske unije. U tom su procesu od iznimnog značaja odnos i saradnja regiona susjednih država.

Ovakvom saradnjom postižu se razvoji infrastrukure, privrednih djelatnosti, potom zaštita okoliša, tehničko-tehnološki napredak.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli dr. Muharem Klapić navrh stavlja osiguravanje stabilnosti regiona, ali i nove, kvalitetnije uvjete njegovog razvoja. Početkom 80-ih usvojena je Konvencija o prekograničnoj saradnji, a koja se od 1990., kroz tri serije, primjenjuje kroz set program INTERREG.

Kantonalna privredna komora Tuzla članica je Euroregije Dunav-Drava-Sava od njenog postanka '98. godine, i osim što je osnivač trenutno predsjedava njenim izvršnim odborom.

Projekt prekogranične saradnje regionalni je program Evropske unije. Ne smije se zaboraviti da Unija, prednjači po učešću u ukupnom GDP-u, uvozu, izvozu, ali i po efektima stope rasta GDP-a. Projekt pokriva zemlje zapadnog Balkana, a korisnici su državne, regionalne i lokalne vlasti i uredi državnih institucija regiona, kao i neprofitne organizacije koje imaju pravo pristupa pomoći iz projekta Instrument za pretpristupnu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: