BiH
3

Javna tribina: Ne podržati federalni zakon o premjeru i registraciji nekretnina

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo jučer je održana javna tribina o temi "Reforma propisa iz imovinsko-pravne oblasti i katastra", na kojoj je ukazano na činjenicu da je Nacrt federalnog zakona o premjeru i registraciji nekretnina u sukobu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, članom 8. Zakona o principima lokalne samouprave.

Istaknuto je da bi se donošenjem ovog Zakona najviše štete nanijelo građanima, koji bi se za rješavanje pitanja iz imovinsko-pravne oblasti morali obraćati Kantonu, umjesto lokalnoj zajednici koja te poslove obavlja dosta efikasnije od kantonalnih i federalnih organa. Naglašeno je da je Nacrt tog zakona posebno štetan za lokalnu samoupravu, jer svojim odredbana ukida isključive nadležnosti lokalnih samouprava i da ga ne treba podržati.

Uvodničari tribine bili su Emir Bubalo, načelnik Općine Konjic i član Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Sarajevo. Tribini su prisustvovali predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, federalni zastupnici Aiša Ćenanović, Safet Kešo, Muharem Fišo i Dževad Hodžić, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, predstavnici općina u FBiH, obrazovnih ustanova, advokati, pravnici, te brojni građani.

Uvodničari su govorili o neefikasnoj reformi propisa iz ove oblasti, koja je započela donošenjem Zakona o zemljišnim knjigama iz 2002. godine, kao i Zakona o stvarnim pravima.

Načelnik Bubalo je govorio o štetnim posljedicama koje bi prouzrokovalo donošenje novog zakona, koji se u formi nacrta nalazi u javnoj raspravi. Naglasio je da se pored oduzimanja nadležnosti iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, prijedlogom Zakona o premjeru i registraciji nekretnina ukidaju veoma bitne nadležnosti općinama, a koje su Zakonom o principima lokalne samouprave i Evropske povlje o lokalnoj samoupravi utvrđene kao isključive nadležnosti lokalnih samouprava. Po navedenom prijedlogu Zakona federalni organ bi imao 15 nadležnosti, kantonalni pet, dok je općinskom organu ostavljena nadležnost nad samo dvije oblasti i to katastar podzemnih instalacija i adresni registar.

"Odredbama Zakona o premjeru i registraciji nekretnina u FBiH, koji se u formi nacrta nalazi u javnoj raspravi, predviđeno je da će vođenje evidencije zemljišnih knjiga umjesto nadležnih sudova preuzeti kantonalni organ uprave što omogućava politički uticaj na evidenciju prava vlasništva te na pravnu sigurnost građana. Takav zakon bi stvorio nepovjerenje građana u pravni sistem. Niti u jednoj zemlji Evropske unije ovaj posao ne rade kantonalni organi, jer takvi i ne postoje, tako da se opravdanost za donošenje ovakvog zakona ne može tražiti u evropskim propisima", istakao je Čaušević.

Naglasio je da bi se na ovaj način ukinuo zemljišnoknjižni ured koji vodi evidenciju zemljišnih knjiga (tzv. grunt), a koji u našoj zemlji postoji više od stotinu godina.

Svi učesnici tribine su jasno iskazali stav da je sam Nacrt zakona u suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o principima lokalne samouprave. Budući da su općine u našoj zemlji važni nosioci cjelokupnog razvoja društva, te da bi usvajanje ovakvog zakona imalo negativne posljedice po cijelu državu i njene građane, uvodničari i gosti tribine uputili su apel Parlamentu Federacije BiH da se ovakav Nacrt zakona o premjeru i registraciji nekretnina ne podrži, te da isti treba biti detaljno analiziran i izmijenjen, kako njegove odredbe ne bi bile na štetu građana.